Koleraba – prezrta zakladnica za naše zdravje

Koleraba je pogostokrat prezrta kljub temu, da v sebi skriva pravo bogastvo antioksidantov in ostalih koristnih snovi. Dandanes zelo pogosto posegamo po super hrani, ki prihaja iz daljnih koncev sveta, pozabljamo pa na domače zaklade.


Koleraba

Koleraba in njene koristne lastnosti

Surova koleraba ima okus podoben brokolijevemu steblu, le da je malo bolj pekoča – nekateri okus opisujejo kot mešanico brokolija in radiča. Ko je kuhana, je bolj sladka. Lahko jo narežete na kocke in jo prepražite ali pa jo narežite na palčke in popražite.

Obstajajo bele, bledo zelene in vijolične kolerabe. Vse imajo kremasto belo notranjost. Listi so užitni in polni železa. Dodajte jih k solati ali jih prepražite skupaj s česnom.

Koleraba je bogat vir vlaknin, vitaminov B in C ter kalija. Zaradi visoke vsebnosti kalija pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Koleraba krepi imunski sistem, lahko pomaga pri zaprtju in odvajanju vode s telesa ter pri zniževanju holesterola. Skodelica surove kolerabe ima le 36 kalorij.


Kako jo izbrati?

Izbirajte manjše kolerabe, takšne, ki izgledajo sveže. Tudi listi naj bodo sveži in zelene barve – nikar naj ne bodo uveli ali rumeni. Na otip bi morale biti čvrste, izogibajte se mehkejših plodov. Hranite jih v hladilniku, kjer bodo zdržale do pet dni. Pred uporabo olupite zunanji del.

Kako uporabiti kolerabo?

Obstaja cela paleta načinov, kako uporabiti to zanimivo zelenjavo. Lahko jeste surovo, kuhano, dušeno ali pečeno. Najbolj pogosto jo uporabljamo v juhah. Lahko pa jo na tanko narežete, položite na krožnik, pokapate z olivnim oljem, dodate malo soli in črnega popra. To je lahko manjši prigrizek ali predjed, recept pa lahko uporabite kot solatni preliv.

Tanke rezine kolerabe bodo popestrile vašo solato z jabolki, endivijo in sirom, začinjeno z limoninim sokom. Po želji lahko dodate tudi gorčico.

Surovo kolerabo lahko uporabite kar namesto kruha ali krekerjev za pomakanje v omako.


VEČ VSEBIN: