Koencim Q10: hranilo za srce

Koencim Q10 ali ubikinon ljudje nujno potrebujemo za preživetje. Med drugim deluje kot prenašalec elektronov v celičnih elektrarnah – mitohondrijih in brez njega preprosto nimamo dovolj energije. Celice srca so še posebno bogate z mitohondriji in zahtevajo učinkovito izrabo energije. Ni čudno, da so raziskovalci ta koencim najprej vzeli pod drobnogled kot obetavnega pomočnika za izboljšanje delovanja srca in ožilja. Danes o njem že razmišljajo kot o zdravilu za pomoč bolnikom s srčnim popuščanjem, veliko pa si od njega obetajo tudi na drugih področjih.


Srčno popuščanje je bolezensko stanje, ki ga povzroči oslabljeno delovanje srca, in je posledica različnih bolezni srca. Pojavi se lahko pri vsakem srčnem bolniku, vendar je pogostejše pri starejših. V razvitih državah je srčno popuščanje eden izmed poglavitnih razlogov za bolnišnično zdravljenje.

Kot je pokazala ena novejših in večjih mednarodnih raziskav Q-SIMBIO, lahko s koencimom Q10 izboljšamo simptome in kakovost življenja oseb s srčnim popuščanjem. Še več, z njegovo vključitvijo v zdravljenje zmanjšamo smrtnost ob tej bolezni. Vodja raziskave, prof. Svend Aage Mortensen, s kardiološkega oddelka bolnišnice Rigshospitalet v Kopenhagnu na Danskem je zato prepričan, da bi moral koencim Q10 postati del standardnega zdravljenja srčnega popuščanja.

Uradno potrjeno

Pri bolnikih s srčnim popuščanjem so ravni koencima Q10 v srčni mišici znižane in pomanjkanje je z nadaljnjim poslabšanjem srčnega delovanja vse večje in večje. Številni bolniki s srčnim popuščanjem prejemajo poleg osnovnih zdravil še zdravila za znižanje holesterola – statine, a ta ne zaustavljajo le proizvodnje holesterola, ampak tudi koencima Q10, kar še bolj izprazni njegovo telesno zalogo.


V raziskavi so zbrali 420 bolnikov z napredovalim srčnim popuščanjem in jih zdravili bodisi s koencimom bodisi z zgolj navideznim zdravilom (placebom), pri čemer bolniki seveda niso vedeli, kaj prejemajo. Nato so njihovo zdravje spremljali dve leti in ugotavljali vse neugodne srčno-žilne dogodke, ki so zahtevali bolnišnično obravnavo. V raziskavi so sodelovala zdravstvena središča na Danskem, Švedskem, v Avstriji, Slovaški, Poljski, na Madžarskem, v Indiji, Maleziji in Avstraliji.

Koencim Q10 Rešuje življenja

Jemanje koencima Q10 je skoraj prepolovilo tveganje za srčno-žilne dogodke. V raziskavi so se ti pojavili pri 14 odstotkih bolnikov, ki so jemali koencim Q10 in 25 odstotkih bolnikov, ki so prejemali placebo. Koencim je prispeval tudi k zmanjšanju tveganja, da zaradi bolezni v tem času umrejo.

To je po več kot desetletju prvo zdravilo za zdravljenje srčnega popuščanja, ki mu je uspel podoben podvig. Druga zdravila delujejo bolj v smeri zaustavljanja celičnih procesov in imajo lahko več stranskih učinkov. Nadomeščanje Q10, ki je naravna in varna snov, pa popravi pomanjkanje in zavre škodljiv presnovni krog, ki ga povzroči srčno popuščanje in zaradi katerega je srce energijsko sestradano.

Koencim q10 energija

Energijski pospešek

Koencim Q10 (CoQ10) je snov, ki je podobna vitaminom. Najdemo ga lahko v vsaki človeški celici, največ prav v srčnih celicah in celicah drugih telesnih mišic, v jetrih, ledvicah in trebušni slinavki.


Hrana, ki smo jo zaužili, se v številnih biokemijskih reakcijah ravno s pomočjo koencima Q10 učinkovito pretvarja v energijo, ki jo telo potrebuje za presnovne procese in mišično delo. V procesu, ki ga uravnava koencim Q10, nastaja 95 odstotkov telesne energije.

Vsebnost Q10 v krvi se močno spreminja s človekovo starostjo. Največja je med 20. in 30. letom in se nato počasi, a vztrajno zmanjšuje vse do konca življenja. S tem je zmanjšana tudi energijska sposobnost vseh celic, najbolj pa srčnih.

Ker kot pomemben antioksidant Q10 telo ščiti pred delovanjem škodljivih reaktivnih kisikovih spojin – prostih radikalov, se njegovo pomanjkanje pozna tudi v tem pogledu. Pomemben je tudi za obnovo drugih antioksidantov. Poleg tega spodbuja rast celic in zavira celično smrt (apoptozo). Encimom pomaga pri prebavi hrane in sodeluje v drugih telesnih    procesih.

Njegova zmanjšana tvorba povzroči pomanjkanje. Opazili so ga pri ljudeh s srčnimi motnjami, nevrodegenerativnimi boleznimi, AIDS-om in tudi pri rakavih bolnikih. Znanstveniki zato še naprej preučujejo njegovo zaščitno vlogo vsepovsod v telesu in vpliv njegovega pomanjkanja na možgane in drugo živčevje, na astmo in kronično pljučno bolezen, na presnovni sindrom in celo na staranje imunskega sistema.


Devet let bonusa

Za nekatere pa je jemanje koencima Q10 že zdaj na prvem mestu strategij za preprečevanje prezgodnjega staranja. Tako imenovana mitohondrična teorija staranja govori o tem, da so korenine staranja v oksidativnih poškodbah mitohondrijev. Bolj kot so ti poškodovani, krajše bo življenje. Po tej teoriji padec ravni koencima Q10, ki pomeni več mitohondrijskih okvar, vpliva na krajšanje življenja. In obratno, če Q10 dodajamo, si mitohondriji opomorejo in   življenje se podaljša.

Podaljšanje življenja so denimo raziskovalci dokazali pri nekaterih nižjih življenjskih vrstah, denimo pri črvih vrste C. elegans in miših. Preračunano na človeka, bi podaljšanje pomenilo za nas dodatnih devet let življenja. Čeprav se sliši obetavno, pa seveda o tem ne moremo kar tako poenostavljeno sklepati. Vendar njegovo antioksidativno in protivnetno dogajanje ter njegov morebitni vpliv na manjše poškodbe DNK skupaj zagotovo pomembno prispevajo k zaščiti različnih telesnih organov in tkiv, še posebno tistih, ki jih mitohondrično staranje najbolj prizadene.

A četudi verjamemo v tako spodbujeno podaljšanje življenja, lahko Q10 skoraj zagotovo  prinese njegovo izboljšanje, saj več energije v marsičem prispeva k vrnitvi nekoliko bolj  mladostniških sposobnosti.

Koencim Q10

Del prehrane ali zdravljenja?

V majhnih količinah je koencim Q10 naravno prisoten v hrani, največ v mesu nekaterih organov – srca, jeter, ledvic, v govedini, sojinem olju, ribah (sardine, skuše) in arašidih. S hrano (čeprav ga nekaterim živilom še dodajajo) ga žal ne dobimo dovolj, da bi nam to pomagalo v primeru bolezni, kot je srčno popuščanje. Naprodaj pa je seveda tudi kot prehransko dopolnilo.

Če se vrnemo k srčnim boleznim. Zgoraj omenjeni prof. Mortensen opozarja, da njegov učinek, če se odločimo za prehransko dopolnilo, ne bo nujno enak kot ob nadzorovanem zdravljenju. Sploh če bolniki že jemljejo druga zdravila (vključno z zdravilom proti strjevanju krvi), naj se pred njegovim jemanjem posvetujejo s svojim zdravnikom

Zaradi že omenjene povezave zmanjšanja ravni koencima Q10 zaradi statinov, pa bi njegovo jemanje morda lahko koristilo tudi nekaterim drugim bolnikom, ki jemljejo ta zdravila, na primer ob ishemični bolezni srca. Kroženje koencima Q10 v krvi uspešno prispeva k preprečevanju škodljive oksidacije lipidov nizke gostote oziroma LDL holesterola. Raziskave so že dokazale nekatere dobrodejne učinke, ki bi jih koencim lahko imel pri zdravljenju drugih srčnih bolezni (infarkta, angine pektoris in okvar na srčnih zaklopkah).

Sicer pa je koencim Q10 kot dopolnilo najbolj uspešen ravno takrat, ko energijska zmogljivost organizma usiha, in edino takrat je lahko smiselno njegovo nadomeščanje.

Na kratko

  • Ubikinon so odkrili že pred pol stoletja v mitohondrijih goveda.
  • Človeški ubikinon, imenujemo koencím Q10 (CoQ10).
  • Topen je v maščobah (lipidih).
  • Najdemo ga v vseh celicah.
  • Za njegovo nastajanje so pomembni še nekateri drugi vitamini, predvsem vitamin B6, B12, vitamin C, folna kislina, niacinamid in pantotenska kislina.
  • Med njegove pomembnejše vloge v človeškem telesu spada: sodelovanje pri tvorbi energije, antioksidativno delovanje, obnova drugih antioksidantov, spodbujanje celične rasti in pomoč encimom.

R. Z.

VEČ VSEBIN: