Ko vas družabna omrežja spravijo na rob depresije

Nekaj let nazaj je v naše življenje vstopila nova dimenzija komunikacije med nami. To so mediji zabave in družabna omrežja, ki nas na nek način povezujejo, po drugi strani pa nas izolirajo med štiri stene. Internet ima mnogo prednosti, vseeno pa na nas vpliva tudi negativno.


Mladina danes preživlja veliko več časa za računalnikom, tablicami in mobilnimi telefoni v primerjavi z mladino deset let nazaj. Naj vas ne preseneti dejstvo, da uporabljamo Facebook, Twitter, Instagram in Snapchat vsak dan. Po več ur na dan! Take aplikacije nas sicer povezujejo preko naravnih ovir, sežejo celo na drug konec sveta, a vendar niso tako nedolžne in priročne, kakor so videti. To so dokazale mnoge raziskave, saj so družboslovci prišli do zaključka, da se ljudje počutijo veliko bolj osamljene po uporabi dotičnih omrežij. Poleg tega se počutijo tudi manj vredne, saj tem aplikacijam vlada pravo tekmovanje. Kdo naredi najlepšo fotografijo? Kdo objavi najboljše sporočilo? Kdo je najbolj duhovit? Kdo ima koliko prijateljev? Koliko všečkov dobi tvoj objava?

Družabna omrežja

Virtualna komunikacija se na ta način širi, a osnovna človeška potreba po kontaktu je zanemarjena. Pravzaprav je najhuje to, da mislimo, da ni zanemarjena, v resnici pa je. Digitalna oblika interakcij ne zadovoljuje pravega socialnega druženja. Ne trpijo pa le mladostniki, tudi starejši trpimo za podobnimi sindromi.

Vas družabna omrežja onesrečujejo?

Če ob uporabi Facebooka, Instagrama in podobnih aplikacij tare ljubosumje, ste na pravi poti do nesreče. Seveda smo vsi malce ljubosumni, ko vidimo ljudi, ki so bolj uspešni, ki zaslužijo več denarja ali imajo boljše obleke od nas. Vendar pa virtualni svet ne šteje, saj vas lahko pelje v obsedenost in pretirano zasledovanje / sledenje tem ljudem.


Če se ob preživljanju prostega časa na Facebooku počutite osamljeni, raje pokličite prijatelje za pravi klepet ob kavi, tek v naravi ali prijeten izlet v neznano. Digitalno povezovanje je videti zelo uporabno, ampak ne pozabite, da boste morali plačati visok davek za to, saj lahko zgubite prave prijatelje, ki živijo le streljaj od vašega doma.

Slab znak pomeni tudi apatičnost in opuščanje aktivnosti. Če ste zaradi interneta začeli zanemarjati življenje in njegove sadove, je čas, d a ugasnite računalnik oziroma spustite mobitel iz rok ter se prepustite toku dogajanja okoli vas.

VEČ VSEBIN: