Ko se vrtičkarji prebudijo iz zimskega spanja

21. marca nas bo po dolgi zimi zopet objela topla pomlad. Razveselili se bomo veliko aktivnosti na prostem, ki smo jih v hladnih mesecih zanemarjali, posebno slast pa ob prvih pomladnih dneh čutijo vrtičkarji.


Spomladi se prebuja pomlad, zato nekateri hitro začnejo z nego vrta. Prvi spomladanski mesec zna biti še precej hladen, zato se vrtnih opravil lotite zbrano in previdno.

Vrtnarjenje

Prvo vprašanje, ki se naj poraja po mislih je, ali je potrebno kolobarjenje. Mi mislimo, da je pametno vsake nekaj let zamenjati grede, pri tem pa je potrebno paziti, da si vrtnine, ki jih zamenjamo, niso med seboj sorodne.

Ko se odločite, ali boste kolobarili, lahko že kar zgodaj v marcu prekopljete zemljo, jo pokrijete ter počakate nekaj dni, da se ogreje. Vanjo lahko kasneje posadimo sadike paprik, paradižnika, boba, graha, kumar, čebule, česna in podobno. Do najmanj aprila, če ne maja, naj počakajo zelena solata, blitva, špinača, zelje.


S sajenjem sadja se lahko počaka do prvih toplih dni. Sadno drevje začnemo obrezovati marca, nujno ga bodimo pozorni na čas, ko stopinje padejo pod ničlo. Takrat je potrebno drevo zaviti v kopreno. Marec je primeren mesec, da se posadi drevo z breskvami ali marelicami. Jagode lahko še malo počakajo.

Marca se najbolj pogumni lotijo tudi presaditve zelišč iz notranjih lončkov na vrt. Čez zeliščni vrt nanizajte zaščito, saj je vreme v mesecu marcu še precej muhasto. Priporočamo, da se najprej lotite melise, origana, pelina in luštreka, šele nato ostalih zelišč kot so bazilika, majaron ali peteršilj.

Če posedujete tudi okrasni vrt, ga obogatite s kvalitetnim gnojem, zemljo pa poskusite prej tudi malo prekopati. Okrasno grmovje lahko tudi že obrezujete, za cvetoče grme pa počakajte do lepšega vremena.

Če imate na verandi prostor za vrtiček, vam toplo priporočamo uporabo le-tega, saj boste na tak način naredili veliko za okolje in vašo denarnico. Ne bo vam žal.


VEČ VSEBIN: