Kmalu obvezna omejitev transmaščob v hrani?

Transmaščobne kisline v industrijsko proizvedeni hrani povečujejo tveganje za srčno-žilne bolezni, diabetes, neplodnost, debelost in Alzheimerjevo bolezen. Prav zato so se evropski poslanci konec oktobra zavzeli, da bi v EU obveljala obvezna omejitev količine transmaščobnih kislin v hrani, ki je industrijsko pripravljena.


Transmaščobne kisline v hrani

Transmaščobne kisline pozna le tretjina potrošnikov, kar pomeni, da so bili ukrepi za njihovo označevanje neučinkoviti, so opozorili evroposlanci. Zato so sprejeli resolucijo, s katero pozivajo Evropsko komisijo, naj najkasneje v dveh letih določi zakonske omejitve EU glede vsebnosti transmaščob v industrijsko predelani hrani – tako za končne izdelke kot za sestavine. Po mnenju poslancev iz vrst Evropskega parlamenta bi na tak način namreč zmanjšali njihovo uživanje. Med drugim so poudarili, da se je na Danskem, kjer so leta 2003 sprejeli tovrsten ukrep, močno zmanjšala stopnja umrljivosti zaradi srčno-žilnih bolezni.

Kje se nahajajo transmaščobne kisline?

Te nenasičene maščobe se nahajajo v mleku in mlečnih izdelkih, industrijsko pripravljenih delno hidrogeniziranih rastlinskih oljih ter govedini. Številne raziskave so potrdile, da njihovo uživanje povečuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Zaradi slednjih v EU letno umre 660.000 prebivalcev in predstavljajo 14 odstotkov vseh smrti. Transmaščobe so najpogosteje prisotne v cenejših živilih, zato so tveganju bolj izpostavljeni ljudje na dnu socialne lestvice, kar povečuje zdravstveno neenakost.

V katerih državah EU jih že omejujejo?

Z omejevanjem dovoljene vsebnosti transmaščob v maščobah in oljih je prva začela Danska v letu 2003. S podobnimi ukrepi so sledile Madžarska, Avstrija in Latvija. Prostovoljno omejevanje transmaščob je prisotno v Nemčiji, Grčiji, Belgiji, na Poljskem, Nizozemskem in v Veliki Britaniji. Priporočila glede količine transmaščob so izdala zdravstvena ministrstva na Finskem, Malti, Slovaškem, v Bolgariji ter Veliki Britaniji.


Kaj pa v Sloveniji?

Na Slovenskem inštitutu za nutricionistiko so nedavno predstavili rezultate raziskovalnega projekta o vsebnosti tranmaščob v živilih v Sloveniji. Izkazalo se je, da slednje praktično niso prisotne v margarinah, a so v visokih količinah prisotne v rastlinskim maščobah, ki so v uporabi v slaščičarnah in pekarnah. Na zdravstvenem ministrstvu medtem pripravljajo predpis za omejitev transmaščobnih kislin v živilih, sprejeli pa naj bi ga v prvi polovici leta 2017.

VEČ VSEBIN: