Toksične kemikalije v notranjem zraku

V članku Zelenje v delovnem okolju smo govorili o tem, kako rastline pomagajo čistiti zrak v prostoru. Ta je pogosto tako onesnažen, da vpliva na dobro počutje, lahko pa se pojavijo tudi resnejša obolenja. Kaj tako zelo onesnažuje notranji zrak, ne samo na delovnih mestih ampak tudi v naših domovih?


Cekinček
Cekinček je našel svoj prostor v mrtvem kotu dnevne sobe tik ob sedežni in fotelju.

Onesnaževalci zraka:

  • toksične kemikalije – hlapne organske spojine (formaldehid, benzen, toluen, trikloretilen…),
  • mikroorganizmi (bakterije, virusi, glive, pršice…),
  • produkti človeškega metabolizma (ogljikov dioksid, aceton, etanol, metanol…),
  • hišni prah,
  • plini, ki se sproščajo pri kuhanju in ogrevanju na plin in na trda goriva (ogljikov monoksid, ogljikovodik, ogljikov oksid),
  • mineralna vlakna (azbest),
  • radon,
  • cigaretni dim,
  • elektrosmog.

 

Kar 80 odstotkov vseh onesnaževalcev zraka predstavljajo toksične kemikalije ali hlapne organske spojine. To so snovi, ki temeljijo na ogljikovih atomih (od tod izvira pridevnik organski), hlapne pa se imenujejo zato, ker z lahkoto hlapijo tudi pri sobni temperaturi. Večina je umetnih, izdelujejo jih iz naftnih derivatov in so sestavni del številnih izdelkov, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju. Nahajajo se v mnogih gradbenih in izolacijskih materialih ter izdelkih namenjenih olepševanju in čiščenju stanovanja. Hlapenje pri večini poteka zelo počasi, lahko tudi po več mesecev, celo let. S tem se koncentracija hlapnih organskih spojin v prostoru, predvsem pozimi, ko je zračenje omejeno, vedno bolj in bolj povečuje. Dosegajo se koncentracije, ki so zdravju škodljive.

Danes poznamo že več kot 200 različnih škodljivih hlapnih organskih spojin, med njimi so najpogostejše formaldehid, benzen in toluen. Najdemo jih v lepilih, razredčilih, sredstvih za zaščito lesa, barvah, lakih, pohištvu in talnih oblogah iz industrijskega lesa, izolacijskih in gradbenih materialih, čistilih, kozmetiki, preprogah, talnih oblogah, sintetičnih tkaninah, tkaninah, ki jih ni potrebno likati, oblekah očiščenih v čistilnici, in še kje.


Tabela: Prisotnost toksičnih kemikalij – hlapnih organskih spojin:

kemikalije

Bivanje v prostoru zelo pomembno vpliva na kakovost našega življenja. Zato velja pri načrtovanju izgradnje oziroma prenove stanovanja ali službenih prostorov preudarno preučiti podatke o zasnovi, načinih gradnje in materialih, ki jih bomo uporabili.  Izbirajmo med naravnimi gradbenimi materiali, naravnimi barvami, pohištvom iz lesa, posezimo tudi po naravnih čistilih in kozmetiki. In nenazadnje namestimo v prostore čim več rastlin, ki bodo pomagale k boljši kakovosti zraka in s tem k boljšemu počutju.

[gdl_gallery title=”Zrak” width=”90″ height=”90″ galid=”18″ ]

VEČ VSEBIN: