Kdo sem in kam grem?

Vstopati v svet osebnostnega razvoja je lepa in enkratna izkušnja. Ukvarjati se s seboj. To je nekaj čudovitega, če to počnete z veseljem. Otroško nagajivo in nedolžno. Z željo, da ugotovite, kdo ste. Iz obdobja našega rojstva igrate različne vloge, ki ste se jih vede ali nevede naučili skozi najrazličnejše odnose. Zaradi pričakovanj drugih, zaradi tega, da bi nekaj dosegli. Glede na različne situacije si nadanete različne maske. Nekatere so vam všeč, mnoge iz dna srca sovražite. A jih še vedno igrate in se jih oklepate. Ste to res vi? Vas to osrečuje? Kaj želite početi? Kdo ste? S temi vprašanji se začne igra na poti osebnostnega razvoja.


Ne glede nato, kakšno službo trenutno opravljate, v kakšnem okolju preživite večino časa, vam je dosegljivo vse. Do sebe bodite iskreni. Ne omejujte svojih željah z že poznanimi izgovori: tega ne morem početi, nimam dovolj denarja, za moje želje trenutna gospodarska situacija ni ugodna, nimam vez, izobrazbe … Omejitve, ki si jih postavljate, vas potiskajo stran od svojega bita.

Kdo sem kam grem

Sedite v tišini in odkrito spregovorite s seboj. Odvrzite masko. Nihče vas ne ocenjuje. Poiščite v sebi tiste želje, ki želite, da se izpolnijo. Ne omejujte se. Obstajate le vi in nešteto možnosti. In vera, da se bo to res zgodilo. Verjamem, da bo sprva težko. Morda niti vedeli ne boste, kaj si želite. Ker se tega niste nikoli vprašali. Morda ste prevzeli družinsko tradicijo, da boste uspešen/-a univerzitetni profesor. Želite to? Morda vas srce nosi k temu, da bi urejali okolico, da bi bili umetnik travnatih površin, ki jim dajejo rože dodatno lepoto? Premalo ugledno za vašo družino? Za vas tudi? Ko srce zaigra veste, da ste na pravi poti.

Na svojih delavnicah – Upati si živeti svoje življenje – pričnemo proces iskanja samega sebe s preprosto tehniko. Sedemo v udoben položaj. V ozadju igra prijetna glasba. Sprostimo napetost v telesu z dihalnimi vajami. Spremljamo svoj vdih in izdih. Misli, ki plavajo v naših možganih, so nepomembne. Osredotočamo se na svoje dihanje in glasbo. Dokler ne začutimo notranjega miru. Zdaj smo pripravljeni na raziskovanje.


Na list papirja zapišite vse, kar vas veseli. Vse tisto, ob čemer začutite srečo, toploto in ljubezen. Naj vam pomagam s primerom, ki ga zelo rada povem:

Zelo znana francoska pevka je pred leti izgubila glas. Svoj vir preživetja. Do takrat je mislila, da je petje edina stvar, ki jo v življenju zna početi. Zapadla je v hudo depresijo in poiskala pomoč psihoterapevta. Kljub temu, da je nenehno zatrjevala, da je v življenju ne veseli nič drugega kot petje, je terapevt vztrajal. Začela je pisati. Malenkosti, zanjo nepomembne: Rada se lepo oblačim, rada govorim tuje jezike, rada potujem, rada dobro jem, rada se družim z zanimivi ljudmi … Za marsikoga nepomembna dejstva. Kako se lahko s tem preživim? In se je. Pevka je našla čudovito službo na neki ambasadi, kjer je vodila stike z javnostjo in delala vse to, kar je pisala na list. Ker je ta del v sebi ljubila iz dna duše in se je nanj osredotočila.

Vzemite  zgodbo v poduk. Pričnite pisati o tem, kaj imate radi, tako da boste ob tem začutili ljubezen in spoštovanje. Ko boste našli prvo stvar, ki jo ljubite, se vam bodo možnosti iz trenutka v trenutek odpirale. Govorite o tem ljudem, ki vas želijo slišati in ob tem podpirati. In slej ko prej boste prišli k svojemu bitju in sreči. Sprva bo težko, a vedno lažje. Vztrajajte. Vredno je, ker bo življenje postalo vaše. In to edino velja.

Naj se igra iskanja samega sebe prične. Zdaj.


VEČ VSEBIN: