Kdo je pametnejši: pes, mačka ali čebela?

Čebele lahko abstraktno razmišljajo, lahko računajo in prepoznavajo obraze, kažejo rezultati raziskave, ki jo je izvedla francoska znanstvenica Aurora Avargues Weber na univerzi v francoskem Toulouseju. Ugotovila je, da imajo čebele bolj zapletene miselne vzorce kot pa na primer psi in mačke. Čeprav imajo možgane manjše od glave bucike, imajo čebele »odličen vid in neverjeten spomin« pravi mlada znanstvenica.


Pes maček čebela

Avargues Weberjeva je dokazala, da se čebele ne ravnajo ravno nagonsko. Testi, ki so bili narejeni v naravnem okolju so pokazali, da čebele prilagajajo svoje obnašanje, odvisno pač od okolja in preteklih izkušenj. Do zdaj so sposobnost povezovanja raznih stvari med seboj pripisovali samo ljudem in nekaterim vrstam primatov. »Zmotno je prepričanje, da so samo velike opice inteligentne,« je poudarila Aurora.

Francoska znanstvenica bo nadaljevala z delom in skušala ugotoviti, kako lahko čebele opravljajo tako zapletena dela, čeprav imajo samo milijon nevronov (za primerjavo – človek ima okoli 100 milijard nevronov). Raziskovala bo ali imajo možgani čebel bolj učinkovito metodo obdelave informacij kot človek oziroma ali en posamezen nevron uporabljajo za opravljanje več različnih funkcij. Prepričana je, da bo boljše poznavanje čebeljih možganov pomagalo izboljšati tudi poznavanje delovanja človeških.

Čeprav se njeno delo neposredno ne nanaša na zaščito čebel, je znanstvenica prepričana, da bo s svojim delom pritegnila pozornost javnosti in se tako zavzela za njihovo zaščito. Navsezadnje naj bi šlo za zelo inteligentne žuželke. »Pesticidi neposredno namreč ne ubijejo čebel ampak negativno vplivajo na njihov živčni sistem«, je pojasnila znanstvenica in pri tem dodala, da strupi, ki jih uporabljajo v kmetijstvu slabo vplivajo na čebelji spomin, saj te zaradi pesticidov izgubljajo orientacijo ter ne razločijo več različnih vonjav.


Več o čebelah: www.bodieko.si/cebele-so-koristne-zuzelke

VEČ VSEBIN: