Kapre – začimba, ki preprečuje tudi zakisanost

Kapre so ena glavnih sestavin italijanske kuhinje, kjer jih uživajo vložene v soli, kisu ali slanici. Velja, da so kapre, ki so manjše in vložene v soli, bolj kakovostne. Sesekljane dodajamo omakam, solatam in majonezi. Lepo se podajo ribam, teletini in jagnjetini. So tudi nepogrešljiva sestavina tatarskega biftka.


Kaprovec je sredozemska rastlina, ki raste v zelo skromnih pogojih in potrebuje le malo zemlje in vode. Razvil je posebne zaščitne mehanizme, ki ga ščitijo pred UV-sevanjem, vročino in sušo. Že v srednjem veku so ga uporabljali kot protistrup. V današnjem času se kapre – popki grmička kaprovca – uporabljajo predvsem v kulinariki.

Kapre

Kapre proti zakisanosti, revmi in še marsičem

Kapre vsebujejo veliko zdravilnih učinkovin: izotiocianate, glukozinolate in saponine ter flavonoide, kot sta rutin in kvercetin. Poleg tega pa so bogate z vitaminom E ter selenom. So močno alkalne, zato zmanjšujejo zakisanost v telesu. Poleg tega blagodejno vplivajo na revmativzem, spodbujajo apetit in prebavo ter krepijo želodec.

Ogromno antioksidantov – odličen vpliv na zdravje

Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov krepijo imunsko odpornost, blažijo tudi kašelj. Delujejo protivnetno in protiglivično, ščitijo jetra ter ugodno vplivajo na sladkorno bolezen. Znižujejo tudi nivo slabega holesetrola v krvi. Ker zmanjšujejo sproščanje stresnih hormonov, so odlično naravno zdravilo proti stresu. Če jeste meso, uživajte kapre, saj imajo sposobnost nevtralizacije škodljivih stranskih produktov pri prebavi mesa.


Nosečnice naj se jih izogibajo

Nosečnice se morajo izogibati uživanju večjih količin kaper, saj lahko slednje sprožijo splav. Previdnost velja tudi za tiste, ki se spopadajo z nizkim krvnim tlakom ali jemljejo zdravila proti zvišanemu krvnemu tlaku. Tudi sladkorni bolniki morajo biti previdni pri njihovem uživanju, saj lahko kapre dodatno znižajo sladkor v krvi. S kaprami naj ne pretirava tudi, kdor jemlje diuretike.

VEČ VSEBIN: