Kam »izgine« maščoba pri hujšanju?

Skoraj vsak se je že znašel v situaciji, ko ga je jeziček na tehtnici opozoril, da bo treba začeti s hujšanjem. Nakopičena odvečna maščoba je rezultat presežka hranil, zaužitih s hrano – ogljikovih hidratov, beljakovin ali maščob. Najbolj zdravo hujšanje ni tisto čez noč, temveč postopno, z uvedbo zdravega življenjskega sloga.


Kam »izgine« maščoba pri hujšanju?

Ste vedeli, da se telesna maščoba pri hujšanju ne pretvarja samo v energijo?

Pri hujšanju maščobne blazinice izginjajo na podlagi kemijskih reakcij v telesu, ki jih na tak način razgrajuje in nato porablja. Maščobe so v telesu shranjene v maščobnem tkivu kot trigliceridi. Najpogosteje so sestavljene iz oleinske, palmitinske in linolenske maščobne kisline.

Rezerve trigliceridov, ki se začnejo kopičiti v telesu, ko ne pokurimo toliko kalorij, kot smo jih zaužili, se »skladiščijo« v maščobnih celicah. Zanimivo je to, da količino teh celic pridobimo že v otroštvu in se ne spreminja. Ko hujšamo in se redimo, se ta »skladišča« zgolj praznijo in polnijo, spreminja se torej le njihova prostornina.

Izgorevanje maščob

Raziskave so pokazale, da moramo za izgubo desetih kilogramov odvečne maščobe vdihati 29 kilogramov kisika. Pri tem pride do metabolne reakcije (lipoliza), pri kateri nastane 28 kilogramov ogljikovega dioksida in 11 kilogramov vode. Stranski produkt te reakcije je toplota (energija). Pri hujšanju se torej maščoba ne pretvarja zgolj v toploto, temveč tudi v ogljikov dioksid in vodo, ki ju iz telesa izločimo z dihanjem oziroma potenjem in uriniranjem.


Velikokrat govorimo o »kurjenju« ali »izgorevanju« maščob. Ta izraz se nanaša na dejstvo, da produkti lipolize oksidirajo – »gorijo«, tako kot gorivo, ki nam dovaja energijo. Ker se maščobe iz telesa ne izločajo kot maščobe, jih ne vidimo. Zato se nam zdi, kot da so »izginile«, se »stopile« in podobno. V resnici pa smo jih izločili v drugačni obliki.

Hitrejše dihanje pomeni večjo izgubo maščobe?

Seveda to ne drži. S hitrim dihanjem bomo sebe kvečjemu privedli do vrtoglavice. Za izgubo odvečne telesne mase je potrebno gibanje. Šele na podlagi fizične aktivnosti telo začne s porabljanjem maščob. Ko se začnejo »topiti« kilogrami oziroma razgrajati maščobne celice, produkte te razgradnje – ogljikov dioksid in vodo – izločimo skozi dihanje in telesne tekočine.

VEČ VSEBIN: