Kako zaustaviti krvavitve iz nosu

Krvavitve iz nosu so čedalje bolj pogost pojav a kljub temu se tisti, ki jih pestijo še vedno delijo na posameznike, ki so resnično zaskrbljeni ter na tiste, ki to sprejmejo kot dejstvo. In zakaj se krvavitve sploh pojavijo? Obstajajo različni dejavniki: od zlomov do nosnih alergij, prehladov in gripe. Krvavitev se po navadi pojavi v drugem delu nosnega pretina vendar pa temu ni vedno tako. A ker so krvavitve v večini primerov etiološkega vzroka vas nebi smelo zelo skrbeti. Zgolj v peščici primerov namreč krvavitve pomenijo simptom levkemije, tumorjev, ipd. Nevarne ali ne – nosne krvavitve so precej nadležne. Zato vam v nadaljevanju ponujamo koristne nasvete s katerimi lahko zaustavite krvavitev.


krvavitev iz nosu

Pritisk na pravem mestu

Sedite v raven položaj in glavo pomaknite nekoliko naprej, da ustavite iztekanje krvi v grlo. Nežno pihnite v robček, da se znebite morebitnih krvnih strdkov in nato stisnite mehek del nosu tik pod hrustancem ter s kazalcem in palcem ustvarite pritisk. Ta prijem držite 10 minut.

 

Pregrada

Gazo ali bombažni robček zvijte v kepico. Postavite jo v usta – med dlesni in zgornjo ustnico in jo z usti tam zadržite do 10 minut.

 

Obkladki

Kocko ledu ali hladno oblogo postavite ob stran nosnice iz katere krvavite. Tam jo pustite toliko časa kolikor lahko prenesete. Obkladek bo skrčil žile in krvavitev bo zaustavljena.


Preprečevanje krvavitev iz nosu

  • Bodite pozorni na prekomerno izpostavljanje klimatskim napravam saj te sušijo nosno sluznico.
  • Povečajte vnos vitamina C, saj ta krepi krvne žile in ščiti nosno sluznico.
  • Zaužijte dovolj tekočine saj boste s tem hidrirali tudi vašo sluznico.
  • Pred spanjem izvajajte dihalne vaje saj bo to okrepilo sluznico. Lahko tudi vdihavate fiziološko raztopino – vaša sluznica mora biti mokra in slana.

VEČ VSEBIN: