Kako zaščititi svoje čevlje pozimi?

Usnjeni čevlji in škornji pozimi so velik hit, čeprav niti niso toliko uporabni. Sneg, led, dež in brozga na cesti, usnje hitro uničijo, a daleč najhujša je sol za posipanje ulic. Če čevljem ne posvetimo prave nege lahko naša obutev celo razpade. Kako poskrbeti za čevlje pozimi, da se čevelj čim manj uniči in sije v vsej svoji lepoti?


Kako zaščititi svoje čevlje pozimi

Tako kot se na plažo ne odpravite brez zaščitnega faktorja, tako tudi pozimi ne smete pozabiti na svoje čevlje. Na tržišču je precej izdelkov, ki nudijo primerno zaščito v zimskem vremenu in vaše čevlje zaščitijo pred umazanijo in solnimi madeži, prede sploh nastanejo.

Dodatna izolacija zimskih čevljev

Da bodo vaši zimski čevlji še toplejši, na vložke prilepite armirani lepilni tlak s srebrno stranjo navzgor. Trak bo odbijal toploto vaših stopal nazaj v škornje.

Odstranjevanje umazanije iz semiš čevljev

Na umazane mokre madeže nanesite koruzni zdrob, pustite čez noč, nato pa naslednji dan s krtačo odstranite le prah, ki nastane. Že posušene madeže lahko odstranimo z majhno količino belega kisa in čisto brisačo. Nežno drgnite toliko časa, da madež izgine. Postopek je primeren za odstranjevanje mokrih in solnih madežev.


Posušite čevlje s časopisom

Če smo hodili po snegu in brozgi, vlažne čevlje posušimo tako, da jih natlačimo s časopisnim papirjem, da preprečimo dolgotrajno škodo. Čevlje pustimo na sobni temperaturi, da papir temeljito posrka vlago. V zelo premočenih čevljih bo papir potrebno večkrat zamenjati.

Oživite semiš

Nikoli ne čistite semiša samo z vodo, saj lahko vpliva na teksturo in barvo semiša. Če vaš semiš izgleda že dotrajan, ga ponovno oživite z rahlim ščetkanjem z zobno ščetko, če pa so v res slabem stanju, jih pridržite nad vodno paro nekaj sekund, nato pa se jih lotite s ščetko.

Oživite usnje

Z malo šampona ali balzama in čisto krpo lahko vrnete usnjenim čevlje svežino in življenje. S krožnimi gibi vtrite šampon ali balzam na obrabljena mesta. S tem jih boste očistili ter jim vrnili barvo, poleg tega pa ta metoda dobro odstrani tudi madeže soli.

Loščenje usnja z banano

Morda se sliši neumno, pa vendar lahko svojim usnjenim čevljem povrnete sijaj kar z bananinim olupkom. Poskrbite le, da iz olupka odstranite lepljiva vlakna, nato pa se lahko z notranjo stranjo olupka lotite dela. Ko končate, čevlje obrišite s papirnato brisačo ali mehko krpo. Ta tehnika daje sijaj tudi usnjenemu pohištvu, vendar za vsak slučaj na začetku poizkusite le na manjšem delu, da preverite.


Obnovite stare čevlje s krompirjem

Če so stari čevlji že preveč izrabljeni, da bi jih sploh lahko zloščili, ampak so lepi in udobni ter niso za v smeti, poskusite naslednje. Čevlje podrgnite s krompirjem, nato pa jih zloščite in vrnili jim boste sijaj.

Očistite lakasto usnje

Usnjeni čevlji in torbice morajo biti lepo negovani in bleščeči. Poskrbite, da bodo spet videti kot novi tako, da nanje nanesite mleko ali vazelin, pustite da se posuši ter kasneje zloščite z mehko krpo. Lahko uporabite tudi čistilne robčke, prav tako dobro očistijo in čevljev ne poškodujejo. Za konec jih lahko poškropite z lakom za lase, kar jim da videz, kot da so naravnost iz trgovine.

Izbrišite praske

Če morate na hitro popraviti bele čevlje, bo korekturna tekočina prekrila odrgnine. Usnjene čevlje le nežno zloščite, ko se tekočina posuši. Lakastih čevljev ni potrebno loščiti. Praske lahko odstranite tudi z navadnim oljem, postopek je enak. Dobro se obnese tudi zobna pasta, ki jo vtremo na odrgnjeno mesto z mehko krpo, do čistega pa obrišemo z mokro. Usnje bo kot novo.

Obdelajte čevlje z WD-40

Po novih usnjenih čevljih popršite malo WD-40. Ta ne bo le zmehčal čevljev in jih naredil bolj nosljive, ampak bo poskrbel, da čevelj ne bo prepuščal vlage in ne bo škripal med hojo. Po nanosu nežno zdrgnite s krpo. WD-40 vam pomaga odstraniti tudi pasje iztrebke iz podplatov s pomočjo zobne ščetke.


VEČ VSEBIN: