Kako vzgojiti samozavestnega otroka in ga naučiti videti notranjo lepoto

Čeprav obstaja nemalo opredelitev pojma samozavest, na splošno izraz zajema razmišljanja in občutke o nas samih in načine, kako se dojemamo in ocenjujemo. Otroci z zdravo samopodobo verjamejo, da si zaslužijo ljubezni in so se pripravljeni spopasti z vsemi izivi, ki jim pridejo na pot, četudi obstaja možnost, da ne uspejo.


Otroci z nizko samopodobo so navadno do sebe zelo kritični, zaradi strahu pred neuspehom se niso niso pripravljeni soočiti z določenimi izzivi, poleg tega se ne počutijo vredne ljubezni. Glavna naloga staršev je, da spodbujajo zdravo samopodobo svojih otrok, s katero se bodo odpravili naprej v življenje. Kako otrokom postati zgled in jih naučiti videti tudi notranjo lepoto?

Vzgoja

Bodite zgled

Pomembno je, da sami počnete stvari, o katerih učite svoje otroke, saj otroke, sploh v začetnem obdobju, učimo z lastnim zgledom in ne ubesedovanjem tega, kar naj bi bilo pravilo. Otrokom besede ne bodo nič pomenile, če se ne boste tudi sami držali določenih pravil, ki jih zapovedujete. Otroci so uglašeni s počutjem svojih staršev. Če so ti srečni, so srečni tudi oni, če pa starše kaj skrbi, otroci to zelo hitro opazijo, saj so izredno intuitivni. Otroci imajo starše za zgled in starši jim predstavljajo ogledalo lastnih čustev.

Bodite pozorni na svoje besede in dejanja

Če vaš otrok nečesa ne dela dobro, ga ne zasmehujte, ampak mu raje povejte, kako naj nekaj spremeni in postane v tem boljši.


Učite jih kritičnega razmišljanja

Naučite jih kritičnega razmišljanja, saj si bodo s tem znali ustvariti svoje mnenje. Učite jih kritičnega odnosa do družabnih omrežij, a ne pozabite, bodite jim za zgled: če boste sami cel dan prebili na enem izmed družabnih omrežij in otroku zaplenili računalnik, jim s tem ne boste sporočili, da to poneumlja, ampak zgolj: »jaz lahko, ti pa ne«.

Stremite k ustvarjanju toplega doma

Družina in dom, ki sta varna in ljubeča, predstavljata stabilno okolje za normalen razvoj vašega otroka. Pomembna je tudi jasna struktura življenja oziroma ustaljena pravila, ki imajo strukturo, saj je slednje zelo pomembno pri izgradnji otroške samozavesti in za interakcijo z ostalimi otroki.

VEČ VSEBIN: