Kako uporabljati njivsko preslico?

Nekaj besed o uporabi njivske preslice. Kakšen čaj si lahko pripravim oziroma s katerimi zelišči jo lahko kombiniram?


njivska preslica - uporaba

Njivsko preslico (Equisetum arvense) uporabljamo za lajšanje blagih vnetij sečil. Sodi med tradicionalne zdravilne pripravke, katerih uporaba temelji na praktičnih izkušnjah, in ne na kliničnih raziskavah. Uporaba je trdno zakoreninjena med ljudmi, znanih je tudi veliko čajnih mešanic, ki vsebujejo zel njivske preslice. Preberite si še prispevek o strupenih rastlinah v tej številki, ki vas pouči o tem, kako je pomembno tudi dobro poznavanje zdravilnih rastlin. Njivska preslica uspeva na vlažnejših njivah in travnikih. Znana je kot plevel, pogosto pa jo najdemo tudi na železniških nasipih. Zelene poganjke nabiramo v juniju in juliju, zel pa lahko tudi kupimo v lekarni.

Droga nima posebnega vonja, je pa rahlo slanega okusa. Vsebuje precejšnjo količino mineralnih snovi, kot so silicijev dioksid in vodotopni silikat, aluminijeve in kalijeve soli ter flavonoide in saponine. Domnevno naj bi pitje poparka iz preslice spodbujalo izločanje seča in ugodno vplivalo na sečne poti pri blagih vnetjih. V mešanicah so običajno list vedno zelenega gornika, listi peteršilja, zel kilavca in zel preslice, lahko tudi zel zlate rozge ali korenina navadnega gladeža. Avtorica Galle Toplak v svoji knjigi Zdravilne rastline na Slovenskem priporoča pitje poparka iz zeli njivske preslice, ki ga pripravimo tako, da dve do tri žlice zdrobljene droge prelijemo z 2,5 decilitra vrele vode. Napitek nato premešamo, segrejemo do vrenja, ohladimo in popijemo. Dnevno naj bi spili dve do tri skodelice poparka, ki ga vedno pripravimo svežega.

Več o njivski preslici, pripravi in nabiranju.