Kako ukrepamo ob zastrupitvi s hrano

Večerja v restavraciji ob morju bi morala biti nadvse prijetna izkušnja in navadno tudi je, vendar včasih nekaj ur po njej čutimo posledice in med sedenjem na straniščni školjki preklinjamo ribe, ki smo jih jedli. Odkrivanje vzroka zastrupitve je pravzaprav zelo težavno, saj so morebitni osumljenci vsa živila, ki smo jih pojedli v zadnjih desetih dneh. Bodisi vzrok tiči v premalo pečenem piščancu, ki smo ga jedli pred tremi dnevi za kosilo ali pa kje drugje, tudi neprimerna higiena tistega, ki je hrano pripravljal, je lahko kriva za zastrupitev s hrano.


Mikroorganizmi lahko do nas pridejo na več načinov in nam povzročijo nemalo težav. Če sta bruhanje in driska prehuda in nas močno izčrpata, seveda nemudoma poiščimo zdravniško pomoč. Sicer pa je tukaj nekaj nasvetov, kako se spopasti z zastrupitvijo s hrano.

Zastrupitev s hrano

Najpomembnejša je hidracija

Driska in bruhanje vodita v precejšnjo izgubo tekočin, sploh pri otrocih ali pri starejših ljudeh, za oboje je namreč značilno, da premalo pijejo. Uživajte veliko vode, več kot običajno, pa tudi sokovi in limonade vam bodo dobro deli. V vodo lahko dodate žličko sladkorja in ščepec soli, tudi pomarančni sok z medom in soljo bo na vaše počutje deloval blagodejno, na tak način pa boste okrevali hitreje kot v primeru, če boste pili samo vodo.

Posezite po ingverju

Ingver je starodavno zdravilo zoper vsakršne želodčne težave in pomaga pri slabosti in bruhanju. Najbolje bo, če nastrgan košček ingverja zmešate z vodo in popijete, lahko z dodatkom limone in medu, saj bo tako napitek precej bolj okusen. Tudi ingverjev čaj vam bo blagodejno del, žličko posušenega ingverja prelijte z vrelo vodo in pustite 10 minut.


V telo vnašajte probiotike

Zaradi driske se poruši ravnovesje bakterij v črevesju, med njimi je največ koristnih, ki nam pomagajo vzdrževati zdravo črevesno floro in pomagajo pri prebavi. Obvezno uživajte dodatke mlečnokislinskih bakterij, bodisi v obliki kapsul ali pa jogurta s probiotičnimi kulturami. Tudi dodatek vitaminov in mineralov vam bo dobro del, izberite tistega, ki vsebuje čimveč predstavnikov iz obeh svetov, ponovno ravnovesje hranil v telesu boste tako vzpostavili lažje.

VEČ VSEBIN: