Kako si pomagati pri rozacei – obrazni rdečici

Obrazna rdečica oz. rozacea je nadloga, ki tare ogromno ljudi. Izgleda kot zardevanje, kadar pa se stanje poslabša, spominja na mozoljavost. Majhne krvne žilice se razširijo in napolnijo s krvjo, zaradi česar koža na obrazu na izgled postane popolnoma rdeča. Čez nekaj časa rdečica zbledi, vendar zna koža brez ustreznega zdravljenja sčasoma postati razbrazdana in na videz kot opečena. Stanje lahko poskusimo ublažiti sami doma, če pa se ne bo popravilo, obiščimo zdravnika dermatologa, ki nam bo morda predpisal celo antibiotik.


Rozacea rdečica

Povzročitelji obrazne rdečice

Začnimo se izogibati pekoči hrani, od čilija in feferonov do popra in pekočih omak. Krvne žilice se na močno začinjeno hrano namreč odzovejo tako, da se razširijo. Omenjeno širjenje žil povroča tudi alkohol, zato bodimo pozorni, če se pri nas rdečica pojavi po zaužitju vina ali piva. Tudi poletna vročina lahko poslabša stanje, zato se v najtoplejših urah dneva raje zadržujmo doma ali pa se vsaj držimo sence. Sončna svetloba namreč v trenutku poslabša stanje naše kože, ki se v trenutku ogreje, žilice pa se razširijo. Tudi kremo za sončenje vestno uporabljajmo, vendar bodimo pozorni pri izbiri, nekatere kreme lahko kožo še dodatno segrejejo. Mažemo se redno, nanašamo pa debelejši sloj zaščitne kreme kot sicer.

Izogibajmo se stresu

Ko smo pod stresom ali močno razburjeni, se tudi naše arterije razširijo, obrazna rdečica pa je kar na lepem spet tu. Najdimo načine, s katerimi lahko že v kali zatremo naše izbruhe jeze. Začnimo se ukvarjati z jogo ali meditacijo, za pomiritev lahko pijemo tudi metin ali melisin čaj ali pa prostor enostavno odišavimo z eteričnim oljem sivke.

Kožo hladimo z obkladki

Vsaj trikrat na dan si kožo na obrazu 10 minut hladimo z mrzlimi obkladki. Bombažno krpo namočimo v mrzlo vodo, jo ožamemo, damo v plastično vrečko in za 15 minut v hladilnik. Mraz krči žile, obrazna rdečica pa bo posledično izginila. Poleg tega je priporočljiva uporaba naravnih mil brez agresivnih sestavin, ki bi našo kožo samo še dodatn o dražile. Tudi dišave v izdelkih za nego kože nam lahko škodujejo, zato izbirajmo čimbolj nevtralne vonjave.


Izpirajmo kožo s kamilicami

Namesto z navadno vodo kožo raje izpirajmo s kamilicami, ki imajo protivnetne učinke. Skuhajmo si močnejši čaj, nato pa vanj namakamo vato in nežno čistimo kožo. Lahko pa si iz kamilic pripravimo tudi obkladke, kot je opisano v prejšnjem odstavku, in težave bodo sčasoma izginile.

VEČ VSEBIN: