Kako si lahko sami pomagamo pri putiki

Kadar se v telesu nakopiči preveč sečne kisline, ki sicer nastaja v jetrih in se izloča z urinom, se lahko v sklepni tekočini začno tvoriti ostri kristalčki.


Oboleli za putiko bolečino opisujejo kot zelo neprijetno in jo primerjajo z drobci stekla, ki se skrivajo v sklepih in nenehno zbadajo. Putika oziroma protin se navadno pojavi pri moških nad štiridesetim letom starosti. Najpogosteje je prizadet palec na nogi, lahko pa se težave začnejo tudi v zapestju, kolenu, komolcu in ostalih sklepih. Sklepi so poleg tega, da so boleči, tudi otečeni.

Putika

Za putiko je značilno, da se bolečine pojavijo tako rekoč v hipu: v nekem trenutku človek še telovadi, v naslednjem pa se že zvija od bolečin. V takem primeru nikar ne posegajte po aspirinu, saj ta izločanje sečne kisline še pospeši in stanje poslabša.

Pijmo dovolj vode

V pomoč so lahko ledeni obkladki, ki jih za 20 minut polagamo na obolelo mesto, bolečina se zmanjša, oteklina pa tudi. Med izbruhom putike poskusimo preživeti čimmanj časa stoje, najbolje je, če ležimo, prizadeti sklep pa s čim podložimo, da je dvignjen. Poskrbeti moramo tudi za pitje zadostne količine vode, ki nam iz telesa pomaga odstraniti kristale sečne kisline.


Redno jejmo češnje

V primeru izbruha putike lahko posežemo po protivnetnih zdravilih, ki nam jih predpiše zdravnik, lahko pa poskusimo tudi s češnjami, saj veljajo za starodavno zdravilo proti putiki. Vsebujejo sestavine, ki pomagajo nevtralizirati sečno kislino v krvi in delujejo protivnetno. Tudi vložene češnje učinkujejo podobno, na vrhuncu sezone jih torej vložimo nekaj kozarcev tudi za zimski čas. Kadar začutimo, da se bliža napad putike, takoj pojejmo vsaj dve pesti češenj.

Obkladki iz kopriv

Obkladki, namočeni v čaj iz koprive, naj bi prav tako delovali blagodejno na prizadeta mesta. Tudi ribje in laneno olje blažita vnetje v sklepih, saj vsebujejo eikozapentaenojsko kislino. Do 3 jedilne žlice lanenega olja zjutraj na tešče bodo možnost za nastanek ali ponovni izbruh putike precej zmanjšale.

Izogibajmo se alkoholu in diuretikom

Etanol poveča nastajanje sečne kisline in zavira njeno izločanje iz telesa, diuretiki pa poleg izločanja odvečne tekočine iz telesa zmanjšajo količino sečne kisline, ki se izloča z urinom in stanje le še poslabšajo. Tudi določeni hrani, denimo jetrom, lupinarjem, ocvrti hrani, pa tudi grahu, fižolu in špinači se je priporočljivo izogibati. Poskusite s kakšnim od opisanih načinov za lajšanje vnetja in z njim povezanih bolečin, vsekakor pa, če bodo težave prevelike, obiščite zdravnika.

Preberite si tudi, kaj jesti, če smo zboleli za putiko.


VEČ VSEBIN: