Kako se znebiti strahu pred staranjem?

Živimo v svetu, ki je obseden s popolnim videzom. Tako se praktično na vsakem koraku srečujemo z izdelki, ki so namenjeni ohranjanju mladostnosti. Večina ljudi posledično občuti velik strah pred staranjem. Občutek, da so najlepša leta že za nami in da smo zamudili ogromno priložnosti, je eden izmed zelo pogostih povodov za razvoj depresije. Tako je pomembno, da na staranje pogledate z drugačne perspektive. Vsako obdobje v življenju ima določene prednosti in slabosti. Namesto da se ukvarjate s tistim, kar je bilo, se raje osredotočite na sedanji trenutek. Obstaja ogromno možnosti, da začnete dojemate staranje kot nekaj pozitivnega. Predstavljamo vam nekaj najboljših »rešitev«, če tudi sami sodite med tiste, ki občutijo velik strah ob misli na staranje oziroma starost.


Strah pred staranjem

Usmerite svojo energijo v odnose z drugimi

S staranjem postane vse bolj očitno, da so odnosi z drugimi ljudmi ena največjih dragocenosti, ki jih imamo. To seveda ne pomeni, da se morate osredotočiti na to, da bi zgradili čim več prijateljstev. Obstaja verjetnost, da boste v tem primeru razočarani, saj takšna prijateljstva zelo verjetno ne bodo zares poglobljena. Naj ima kvaliteta prednost pred kvantiteto. Poiščite ljudi, s katerimi si delite vrednote in zanimanja. Preživljanje časa s takšnimi ljudmi bo poskrbelo, da bo vaš pogled na življenje – pa tudi na staranje – precej bolj optimističen.

Poiščite priložnost, da spremenite svet na bolje

Občutek izgubljene mladosti je pogosto najbolj intenziven pri tistih, ki še niso zares našli možnosti, da bi pomagali spremeniti svet na bolje. Morda se vam zdi, da kot posameznik ne morete zares spremeniti veliko. Vendar vsaka sprememba šteje. Poiščite organizacijo ali skupino ljudi, ki se ukvarja z nečim, kar je za vas pomembno. Prispevek k spreminjanju sveta na bolje vas bo zagotovo napolnil z novo energijo in vam dal občutek smisla.

Ne pozabite poskrbeti za svoje zdravje

Čeprav je ukvarjanje z ohranjanjem mladostnega videza nesmiselno početje, ki vas lahko pahne v še večji obup in strah pred staranjem, pa ima lahko po drugi strani vlaganje časa in energije v čim boljše zdravje povsem nasproten učinek. Če boste skrbeli za zdravo prehrano in za zadostno količino gibanja, se boste počutili precej bolje. Ne ženite se za popolnostjo, ampak se raje osredotočite na to, da šteje vsak korak.


Osredotočite se na učenje

Seveda pa ni pomembno le razgibavanje našega telesa, ampak tudi možganov. Ljudje, ki se zavedajo, da je učenje nekaj, kar traja vse življenje, so precej bolj optimistični in se ne bojijo staranja. Poiščite torej priložnosti za vsakodnevno učenje. To lahko pomeni vpis na jezikovni tečaj ali pa katero koli drugo dejavnost, ki vas veseli.

Negujte svojo kreativnost

V vsakem človeku se skriva kreativni potencial. Prav kreativno ustvarjanje pa je eden najboljših prijemov, ko gre za spopadanje s starostjo. Odkrijte čudež ustvarjanja – naj bo to slikanje, pisanje ali kaj povsem tretjega. Verjemite, dobro vam bo delo, četudi svojih izdelkov ne boste nikoli delili z drugimi.

Preživite več časa v naravi

Ob stiku z naravo lažje umestimo svoje življenje v širši kontekst. Strah pred staranjem tako skoraj neopazno zbledi. Poskrbite torej, da boste v naravi preživeli čim več časa. Poskušajte se vsak dan odpraviti vsaj na krajši sprehod v naravo ter uživajte v spokoju in veličini, ki vas obdajata.

VEČ VSEBIN: