Kako se spopasti z manipulatorjem

Vsi smo že kdaj imeli opravka z osebo, ki uživa v manipuliranju z drugimi. Tak človek nam bo povedal karkoli, samo da bi pri nas dosegel točno to, kar želi. Preverite, kaj lahko storite, da ne padete pod vpliv manipulatorja in se mu uspešno postavite po robu!


Manipulatorja ne zanimajo vaša čustva in vaše življenje. Vse kar vidijo, je samo njihov cilj, do katerega bodo šli tudi »prek trupel«. Ko prepoznate, da nekdo z vami manipulira ali si tega želi, mu ne dajte te priložnosti in se popolnoma odstranite iz situacije. Vedno imate namreč pravico reči ne in oditi. Vse, kar lahko storite v takih trenutkih, smo strnili v spodnjih pet nasvetov.

Manipulator

  1. Lastna vrednost

V takih situacijah je pomembno, da prepoznate svojo lastno vrednost in da se ne pustite »poceni prodati« manipulatorju. Pokažite mu, da se zavedate svoje vrednosti in da vas ni tako lahko zamajati. Pred takim človekom izžarevajte samozavest, vendar pazite, da tega ne vzame za vašo domnevno pripravljenost, da bi z njim vstopili v kakšen sumljiv pakt.

  1. Postavite meje

Postavljanje mej je, ko imamo opraviti z manipulatorjem, zelo pomembno. Jasno mu povejte, da nekaj ni vredno vašega časa ali da se vam njegova prošnja ne zdi poštena – s tem mu sporočate, da se ne strinjate z njegovimi zahtevami.


  1. Vaša čustva imajo vrednost

Ne dovolite, da kdorkoli omalovažuje vas in vaša čustva! Jasno mu dajte vedeti, da ste vi in vaša čustva enako vredni kot on in njegova. Če se manipuliranje nadaljuje, premislite o popolnem umiku iz njihove prisotnosti. Vaša čustva so na prvem mestu, ne njegova.

  1. Počakajte, da se pomiri

Če vas je manipulator »zasul« s svojimi zahtevami, za katerimi stojijo naravnost nedopustni nameni, ga ustavite z besedami: »Poslušal te bom, ko se pomiriš.« Nekoga, ki hoče na zelo nasilen način nekaj doseči, ne da bi se pri tem zmenil za vaše počutje, želje in potrebe, ustavite z besedami, da boste za njega dosegljivi šele, ko se bo umirili.

  1. Magična beseda: »Ne!«

Ko vse odpove, ostane vaša zadnja obramba beseda: »Ne!«. Zapomnite si: manipulatorju ne dolgujete nič. Dejstvo, da si predstavlja, da lahko plešete tako, kot bo on igral, kaže samo na to, kako toksična oseba je – in nevredna vašega časa in pozornosti. Recite mu ne ali mu povejte, da pri njegovi zahtevi žal ne znate pomagati.

VEČ VSEBIN: