Kako sami preverite, ali ste alergični na določeno hrano?

Alergije na hrano so prisotne že od nekdaj, vendar pa se zdi, da so zadnja leta v porastu. Večina živil poleg hranil vsebuje tudi toksine, na katere tisti, ki so bolj občutljivi, odreagirajo, nekateri drugi pa lahko isto živilo uživajo povsem brez posledic za svoje zdravje.


Če sumite, da ste alergični na določeno živilo, to lahko preverite tudi sami. Potrebno bo le nekaj odrekanja, vendar pa bodo rezultati še najbolj zanesljivi. Če se po izločitvi neke hrane simptomi izboljšajo, po ponovni uvedbi pa poslabšajo, je stvar jasna.

Test za alergije

Alergijski test izločanja poteka v štirih korakih:

  1. Neko živilo izločite iz jedilnika za vsaj 14 dni, še bolje bi bilo, če se mu izogibate ves mesec. V tem času lahko jeste riž in kvinojo z zelenjavo, pa tudi vrsto drugih živil, ki jih priporočajo ljudem, pri katerih se pojavlja alergija na hrano.
  2. Petnajsti dan si izmerite srčni utrip, to seveda storite med mirovanjem. Zapišite si, kolikokrat vaše srce “udari” v intervalu 60 sekund.
  3. Pojejte živilo, za katerega sumite, da ste nanj alergični. Če denimo predvidevate, da ste alergični na gluten, pojejte 3 rezine kruha. Če boste pojedli samo 1 rezino, to morda ne bo dovolj za sprožitev reakcije.
  4. Ponovno si izmerite srčni utrip, in sicer po 15, 30 in 60 minutah od zaužitja morebitnega alergena. Če bo vaš pulz povišan, je to znak, da ste na osulmljeno živilo zares alergični. Na enak način preverite tudi z ostalimi živili. Vzemite si dan, dva premora, nato zaužijte drugo živilo in ponovite postopek. Tovrsten test je sicer dolgotrajen, vendar je od vseh še najbolj zanesljiv.

VEČ VSEBIN: