Kako pripravljajo kavo v različnih državah sveta?

Kava je napitek, ki združuje. Ne le zato, ker je pitje kave pogosto povezano z družabnimi rituali, ampak ker kavo poznajo oziroma pijejo praktično po vsem svetu. Tudi če potujete v državo, kjer so kulinarične navade precej drugačne od tistih, ki ste jih vajeni, verjetno ne boste ostali brez svoje skodelice kave. Obstaja pa precejšnja verjetnost, da vas bo presenetil postopek priprave. Načini kuhanja kave se namreč po svetu precej razlikujejo …


priprava kave

Vietnam

V Vietnamu vam bodo najverjetneje postregli zelo močno in sladko kavo. Čeprav kava načeloma velja za topli napitek, jo v Vietnamu pogosto strežejo ohlajeno. Intenzivno aromo kave dosežejo Vietnamci s precej kompleksnim postopkom priprave. Če poskušamo poenostaviti: kavo natresejo na poseben filter in jo nato prelijejo z vrelo vodo. Po približno petih minutah je napitek pripravljen.

Turčija

Turška kava, ki je podobna arabski in grški, je zelo dobro poznana tudi v naših krajih. Kot verjetno veste, Turki kavo pripravljajo v džezvi, ki se v turščini imenuje »ibrik«. Za pripravo turške kave morajo biti kavna zrna zmleta precej bolj drobno kot pri večini drugih kav, ki jih pijejo po svetu. Pri nas se je sicer uveljavila posebna različica turške kave, saj kavo običajno zakuhamo v vrelo vodo, medtem ko jo Turki dodajo v mrzlo vodo. Prava turška kava naj bi zavrela trikrat, posebnost pa so tudi usedline na dnu napitka, kar bi se morda zdelo pivcem kave v drugih predelih sveta precej nenavadno.

Španija

Španci zelo radi pijejo t. i. Café con Miel, ki je pravzaprav nekakšna kava v plasteh. Na dno skodelice dajo malce medu, ki ga nato prelijejo z espressom. Sledi toplo mleko in zelo debela plast cimeta. Za ljubitelje zelo sladke kave, ki želijo zmanjšati vnos sladkorja, je torej ta različica priljubljene španske kave idealna.


Etiopija

V Etiopiji pojmujejo kavo kot napitek, ki so ga ljudem poslali bogovi, temu primeren pa je tudi postopek priprave. Kuhanje kave je namreč v Etiopiji poseben obred. Preden zdrobijo kavna zrna v nekakšnem možnarju, prižgejo celo kadilo, kar naznanja začetek rituala. Kavo nato stresejo v lonček, ki se imenuje »jebena«, jo prelijejo z vodo in zavrejo. Vrelo kavo precedijo skozi improvizirano cedilo. Za boljši okus kavi ne dodajo le sladkorja, ampak tudi sol, včasih pa tudi maslo. Običajno vsak človek, ki se udeleži tega obreda priprave in pitja kave, popije tri skodelice.

Brazilija

Brazilski ljubitelji kave prisegajo na zelo sladko in zelo koncentrirano kavo, postreženo v majhnih skodelicah, ki jo imenujejo »cafezinho«. Najprej v posebni ponvi segrejejo sladkor in vodo ter nato primešajo kavo. Napitek na koncu precedijo skozi posebno nogavico. Če se znajdete v Braziliji, morate biti vsekakor previdni pri količinah njihove kave, ki jo popijete, saj gre zares za zelo močno različico tega napitka.

VEČ VSEBIN: