Kako pregnati polže na vrtu?

Če vam na vrtu delajo preglavice polži, se jih znebite z ekološkimi metodami. Uporaba strupov je lahko nevarna za hišne ljubljenčke, ki jih mimogrede zaužijejo in poginejo, strupi pa se lahko znajdejo tudi na vašem krožniku. Kako to nadlogo odgnati na primeren in učinkovit način?


Polži na vrtu

Pobiranje kombinirajte z nastavljanjem piva

Med najučinkovitejšimi metodami, s katerimi se boste znebili polžev, je pobiranje. Pobirati jih je treba redno, najraje zgodaj zjutraj. Da bi jih privabili še več, lahko kot vabo uporabite tudi pivo. Posodice do polovice napolnite s pivom in jih zakopljite v zemljo, polži pa se bodo v njih utopili. Vendar pozor: ker imajo radi samo sveže pivo, poskrbite, da bo postavljeno v senci. Posodice zakopljete pod deske, v bližino pa položite še kakšno dodatno vabo, ki bo privabila še več polžev, npr. krompir ali jabolko. Na »kraj zločina« se vrnite zjutraj, ko boste z lahkoto pobrali ogromno polžev, ki so se nabrali čez noč.

Soljenje je škodljivo

Ste nekje slišali, da soljenje pomaga pri preganjanju polžev? To idejo čim prej opustite, saj soljenje škodi mikroorganizmom v zemlji. Polž, ki pride v kontakt s soljo, se začne močno sliniti, vendar se zatem razmnoži in pobegne (praviloma ne pogine).

Učinkovite ovire

Polže lahko ovirate tudi s stresanjem ali postavljanjem različnih ovir, denimo kremenčevega peska ali apna. V določeni meri pomagajo tudi listi čebule ali česna, zdrobljene jajčne lupine in grobo mleta žagovina. Postavite lahko tudi ograjo iz pocinkanih plošč (uporabite lahko tudi stare žlebove). Z ovirami zaščitite vsaj tiste rastline, ki so v vašem vrtičku najbolj »na udaru« polžev.


Kaj pa naravni sovražniki polžev?

Polži so prava poslastica za ježe, krastače, slepce, belouške ter race sorte indijske tekačice. Brez skrbi, teh račk ne zanima zelenjava, ampak izključno polži! Race si omislite, če imate v bližini vrta recimo ribnik. Ker jim polži tako teknejo, je treba celo paziti, da se z njimi ne zadušijo. Zato jim nikar ne nosite veder že nabranih polžev, ampak jim pustite, da jih naberejo same.

VEČ VSEBIN: