Kako pravočasno prepoznati depresijo pri bližnjih?

Sumite, da se oseba, ki vam je blizu, sooča z depresijo? Dokler se ne srečamo s to boleznijo, se nam zdi, da bi morali biti simptomi zelo očitni. Ko pomislimo na depresijo, običajno najprej pomislimo na hudo žalost, solze ipd. Vendar pa lahko mnoge osebe, ki trpijo za depresijo, težavo kar nekaj časa spretno prikrivajo – in to tudi pred svojimi bližnjimi. Tudi če jih neposredno soočite z dejstvom, da imajo morda težavo, lahko te trditve zanikajo. Tako je smiselno, da ste pozorni na nekatere malce bolj subtilne znake, ki so značilni za depresijo. Kot najbrž veste, je lahko zgodnje odkrivanje depresije, ki omogoča hitro pomoč osebi, ki se sooča s tovrstnimi težavami, izredno pomembno. Ne spreglejte torej simptomov, ki opozarjajo, da bi lahko šlo za depresijo!


Depresija

Bodite pozorni na »igranje veselja«

Danes se vsakodnevno posname ogromno fotografij. To je lahko sicer zaradi različnih razlogov problematično, vendar ima tudi določene prednosti. Ena izmed njih je zagotovo ta, da lahko s pomočjo fotografij lažje razberete »resnična čustva« osebe, za katero sumite, da ima depresijo. Mnogi ljudje, ki se soočajo s to boleznijo, si sprva močno prizadevajo, da bi skrili svoje težave. Tako so pred svojimi bližnjimi zelo previdni in večkrat hlinijo veselje. Na podlagi njihovih fotografij pa lahko običajno hitro ugotovite, kako se zares počutijo. Opazujte njihov nasmešek. Če med smehom priprejo oči, kar je samodejna reakcija, gre verjetno za iskren nasmeh. V primeru da opazite, da se smejijo le z usti, pa obstaja velika verjetnost, da gre zgolj za masko, ki nekaj prikriva.

Opuščanje dejavnosti, ki so jih nekoč veselile

Običajno se začne počasi. Izpuščen obisk telovadbe sem in tja, odpovedano druženje s prijatelji … Sčasoma pa lahko oseba, ki se spopada z depresijo, praktično povsem opusti dejavnosti, v katerih je nekoč našla veliko zadovoljstva. Bodite pozorni na tovrstne vedenjske vzorce že v zgodnjih fazah razvoja bolezni. Opuščanje starih navad brez pravega razloga je pogosto znak za alarm.

Neobičajne prehranjevalne navade

Je vaša prijateljica vedno jedla počasi in v zmernih količinah, kar naenkrat pa se ob obrokih ne more zaustaviti? Ali pa obratno .. Ste morda pri osebi, ki vam je blizu in ki je bila še pred nedavnim največja ljubiteljica kulinaričnih dobrot, ki ste jo poznali, nenadoma opazili, da vase komajda še spravi nekaj grižljajev? Drastične spremembe prehranjevalnih navad so nedvomno lahko opozorilo, da je nekaj narobe.


Težave s koncentracijo

Običajno en sam simptom še ni dovolj, da bi bilo mogoče zatrdno govoriti o depresiji. Težave s koncentracijo so na primer lahko povezane tudi s številnimi drugimi vzroki. Pomembno je torej, ali se pojavljajo samostojno ali v kombinaciji z drugimi simptomi depresije, ki so za to bolezen značilni. Če poleg drugih znakov pri osebi, ki vam je blizu, opazite tudi nenavadno pomanjkanje zbranosti, je to lahko dodaten dokaz, da je potrebna pomoč. Pogosto namreč pri depresiji negativne misli povsem preplavijo osebo, ki se sooča z boleznijo, zato se ne more osredotočiti na nič drugega. Seveda pa se lahko pomanjkanje koncentracije kaže v različnih oblikah – od tega, da ne more več slediti pogovorom, do resnejših težav v službi ali v šoli.

VEČ VSEBIN: