Kako na najboljši možen način začeti svoj dan

Nov dan – nove priložnosti, nove izbire. V trenutku, ko se zbudimo, izberemo, da bomo vstali iz postelje in iz dneva, ki je pred nami, iztisnili največ, ali pa preprosto utišali budilko in se pokrili z odejo čez glavo ter si želeli, da se nov dan še ne bi začel. Vse odločitve so popolnoma na naši strani. Na splošno velja, da to, kako začnemo dan, potem vpliva še na celoten potek našega dneva. Zakaj se ne bi vsak dan preprosto odločili, da bo dan, ki je pred vami, poln vsega lepega?


Ko se zjutraj zbudite, si vzemite nekaj trenutkov zase. Nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite ter pomislite na kaj, za kar ste hvaležni (naj bodo to vaši otroci, partner, zdravje, topla postelja …). Ta čas izkoristite za to, da izrazite hvaležnost za vse, kar imate v življenju ter ne izgubljate energije s tistim, česar nimate.

Začetek dneva

Namesto da na hitro vstanete iz postelje, si vzemite pet ali deset minut za meditacijo. Opazujte svoje dihanje. Vdihnite in pri tem štejte do pet, pri tem pa naj se vaš trebuh in prsni koš napneta, nato pa v ravno takem ritmu izdihnite. Opazujte, kako dih vstopi v vaše telo in kako ga ob izdihu zapusti. Na ta način boste ustvarili notranji mir in se že pred vstopom v nov dan povezali s seboj.

Bodite prisotni tukaj in zdaj. Med jutranjo prho zares občutite kapljice vode, ki vam drsijo po koži ali pa med zajtrkom zares okušajte hrano. Vse to lahko zares dobro dene ter vam omogoči, da jasno usmerite svojo energijo in namene.


Pišite dnevnik. Kdaj ste nazadnje pisali dnevnik? Gre za zelo učinkovit način, se bolje spoznati. Jutranji čas lahko izkoristite prav za to – poglobite se v svoje misli. Po pisanju dnevnika bi se morali počutiti lahkotni, vaše misli pa bi morale biti jasne. Bodite iskreni in neposredni – to je ne nazadnje le vaš čas.

Pred zajtrkom popijte velik kozarec vode z limoninim sokom, ki mu dodajte še malo ingverja ali kajenskega popra. Ta navada bo zelo dobro dela vaši prebavi ter spodbudila procese čiščenja in razstrupljanja. Nato si privoščite še hranljiv in uravnotežen zajtrk, s pomočjo katerega boste prebudili metabolizem in svoje telo oskrbeli z vsemi potrebnimi hranili.

Jutranji čas izkoristite za vadbo joge. Joga je vadba za dušo in telo ter čas, namenjen le nam. Ko boste enkrat usvojili vse potrebno znanje in bo joga postala sestavni del vašega življenja, bo jutranja vadba nekaj, brez česar kmalu ne boste mogli več začeti novega dne.

Odprite okno ali stopite na balkon ter se nadihajte svežega jutranjega zraka. Svež zrak in čudovito jutranje sonce vas bosta napolnila z obilico nove energije ter resnično poskrbela, da boste v nov dan vstopili polni veselja in pozitivnih misli.


Razmislite, kaj želite od dneva, ki je pred vami. Že zjutraj se lahko odločite, da želite, da bo dan, ki vas čaka, zares produktiven. Lahko se odločite, da boste preživeli kakovosten čas s svojo družino in prijatelji. Lahko se odločite, da bo dan, ki vsa čaka, umirjen, lahko se odločite, da se želite nekaj novega naučiti ali pa priskočiti komu na pomoč. Karkoli že je, pomembno je, da veste, kaj želite od dneva, ki vas čaka.

Številni ljudje se ne zavedajo moči misli, saj vsak dan živijo na avto pilotu in večino stvari delajo popolnoma avtomatično, iz navade. Zavedati se je treba, da smo mi tisti, ki s svojimi mislimi in vedenjem ustvarjamo svojo realnost – to pomeni, da smo mi tisti, ki vsak dan izberemo, kakšno življenje bomo živeli. Vi ste tisti, ki izbirate svoje misli, vedenje … Vsaka odločitev, ki jo sprejmete, vpliva na to, kakšno bo vaše počutje – telesno, duševno in čustveno.

VEČ VSEBIN: