Kako barve vplivajo na vaše razpoloženje in odločitve?

Že dolgo je znano, da imajo lahko barve ogromen vpliv na nas. Ne da bi se tega zavedali, lahko barve močno spremenijo naše razpoloženje, vplivajo pa lahko celo na odločitve, ki jih sprejemamo. Tako nikakor ni vseeno, s kakšnimi barvami se obdamo. V nadaljevanju lahko preverite, kako se barve v večini primerov povezujejo z našimi razpoloženji. Tako boste zagotovo lažje izbrali najprimernejšo, glede na posamezno priložnost oziroma učinek, ki ga želite doseči.


Vpliv barve na ljudi

Rdeča

Čeprav je rdeča barva strasti, ljubezni, topline in vitalnostjo, lahko včasih sproža tudi občutke jeze. Na nas lahko vpliva tudi povsem fizično – na primer v obliki pospešitve srčnega utripa. Če veste, da je pred vami stresen dan, ko boste že v osnovi verjetno bolj napeti kot običajno, potem rdeča verjetno ni najboljša izbira. Zaradi rdeče pogosto tudi lažje sprejmemo nekoliko nepremišljene odločitve, ki jih morda kasneje obžalujemo. Po drugi strani pa je to odlična barva, ko želite malce popestriti svoj vsakdan – in seveda pritegniti več pozornosti kot običajno.

Oranžna

Oranžna barva pogosto prinaša drznost, energičnost in avanturistično razpoloženje. Obenem je to barva mladostnosti in pozitivnosti. Načeloma gre torej za zelo pozitivno barvo, a oranžni se je menda bolje izogniti, če poskušamo izgubiti kakšen kilogram ali dva. Kaj je razlog za to? Oranžna naj bi povečevala apetit. Tako ni presenetljivo, da v mnogih restavracijah, predvsem pa menzah naletimo prav na to barvo. Razmišljate o tem, da bi stene spalnice prepleskali z oranžno barvo? To morda ni najboljša ideja, saj je lahko ta barva preveč intenzivna, da bi se lahko umirili in se odpočili.

Rumena

Običajno je predvsem rdeča barva tista, na katero najprej pomislimo, če nam nekdo omeni moč, ambicioznost in odločnost. Vendar je lahko tudi rumena izjemno močna in dominantna barva, ki vam pomaga pri tem, da ste bolj odločni. Barva pa naj bi obenem privlačila tudi bogastvo.


Zelena

Obkroženost z zeleno barvo prinaša umirjenost in samozavest za nove, boljše začetke. To je barva upanja in stalno obnavljajoče se narave. Obenem naj bi zelena predstavljala nekakšno ravnovesje med čustvi, intuicijo in bolj racionalno platjo. Če vas torej čaka dogodek, ko bosta morali obe omenjeni plati vaše narave »sodelovati«, je zelena vsekakor primerna izbira, ki bo obenem skrbela tudi za ublažitev stresa.

Modra

Še bolj pomirjajoč učinek kot zelena pa ima lahko modra. To je barva, ki naj bi – če smo z njo obdani dlje časa – prispevala celo k temu, da se naša telesna temperatura nekoliko zniža in da se srčni utrip upočasni. Vendar pa lahko preveč modre pomeni tudi več žalosti. Modra naj bi bila sicer odlična barva za spodbujanje kreativnosti.

Vijolična

Vijolična je pravzaprav »mešana barva«, zmes modre in rdeče, zato je povezana s precej nasprotujočimi si učinki. Tako morate biti pazljivi tudi pri tem, kateri odtenek vijolične izberete. Temnejši odtenki vas lahko pretirano vznemirijo, še posebej če ste že v osnovi nekoliko bolj napeta oseba. Po drugi strani pa so lahko svetlejši, pastelni odtenki vijolične barve zelo pomirjajoči.

VEČ VSEBIN: