Kaki – darilo jeseni, krepi zdravje in deluje proti raku

V oranžno-rumeni barvi tega slastnega jesenskega sadeža se skriva prava zakladnica antioksidantov, kot sta likopen in betakaroten. Ta se v telesu pretvori v vitamin A, ki ga telo potrebuje za zdravo kožo, tkiva, kosti, vid in še marsikaj.


Ta sladek sadež izvira s Kitajske in se je po svetu razširil v 19. stoletju. Latinski izraz zanj je diospyros, ki pomeni hrana bogov. S svojim posebnim okusom nas razveseljuje jeseni, za rast pa potrebuje suho in toplo podnebje. Pri nas mu to brez težav uspeva na Primorskem, pa tudi v notranjosti države.

Kakiji

Vitamini in minerali

Med vitamini, ki prevladujejo v kakiju, je vitamin A. V enem kakiju je kar 55 % dnevno priporočene količine tega vitamina. Na drugem mestu je še en pomemben antioksidant, ki pomembno vpliva na imunski sistem in zdravje – vitamin C. En kaki vsebuje 21 % njegove dnevno priporočene količine. V tem sadežu so prisotni tudi vitamini B-kompleksa, ki uravnavajo metabolni sistem.

Med minerali je v tem sadežu veliko mangana, ki je nujen za zdravje kože in sluznice. Poleg tega ščiti pred rakom pljuč in ust. V njem sta tudi minerala fosfor, ki je sestavni del vsake kemijske reakcije v telesu, in baker, ki veže železo v hemoglobin.


Odličen vir antioksidantov

Kaki ima malo kalorij in veliko vlaknin, fitohranil, flavonodiov in antioksidantov, kot so npr. katehini, ki imajo protibakterijske in protivnetne lastnosti, galokatehini in betulinska kislina, ki zavira rast tumorjev. Še drugi močni antioksidanti v kakiju so betakaroten, likopen, lutein, kriptosantin in zeaksantin, ki je sestavni del rumene pege v očeh. Kljub njegovi slastnosti, s kakijem ne pretiravajte, saj vsebuje fruktozo, ki je v prevelikih odmerkih lahko zdravju škodljiva.

Protirakavo delovanje

Ena od študij je pokazala, da kaki velja za eno redkih živil, ki ubija rakave celice na dojki in pri tem ne poškoduje zdravih celic. Znanstveniki so to pripisali flavonoidu fisteinu, ki je prisoten v nekaterem sadju in zelenjavi, še posebej veliko pa ga najdemo v kakiju. Velja tudi, da fistein pomembno sodeluje pri izkoreninjanju rakavih celic v črevesju in na prostati.

VEČ VSEBIN: