Kakav – hrana bogov

Maji in Azteki so tako cenili kakavova zrna, da so jih uporabljali kot plačilno sredstvo. V 18. stoletju so jih znanstveniki proglasili za »hrano bogov«. Katere lastnosti teh sladkih plodov kakavovca so botrovale k temu, da je imel kakav med vsemi živili že od nekdaj tako posebno in visoko cenjeno mesto?


Čisto vsaka čokolada je narejena iz kakavovih zrn, ki smo jim v sodobnem času (upravičeno) nadeli etiketo »superživilo«. Surova kakavova zrna vsebujejo ogromno mineralov, antioksidantov in drugih za zdravje zelo pomembnih snovi, zaradi katerih kakava ne smatramo samo kot živilo, temveč tudi kot zdravilo.

Kakav za zdravje in dobro počutje

Zanimivo je, da je kakav eno tistih živil, ki pomagajo pri hujšanju, saj vsebuje snovi, ki zavirajo apetit. Poleg tega ne vsebuje nobenih sladkorjev, samo maščobe, pa še njihov delež je v primerjavi z drugimi oreščki veliko nižji.

S kakavom do dobrega počutja

Z uživanjem čokolade povezujemo zelo pozitivna občutja in visoko ugodje. Prav kakavova zrna v njej so »kriva« za takojšnje izboljšanje razpoloženja po zaužitju. Vsebujejo namreč serotonin in triptofan – dva pomembna živčna prenašalca, ki odpravljata slabo voljo, občutja tesnobe in varujeta pred negativnimi učinki stresa. Kot edina rastlina na svetu, kakav vsebuje tudi anandemid – t.i. »spojino sreče«, ki se sprošča takrat, ko se počutimo dobro.


Najvišja koncentracija antioksidantov

Kakavova zrna vsebujejo največ antioksidantov med vsemi živili in jih imajo več kot rdeče vino, jagode acai in goji ter borovnice skupaj. Najpomembnejši antioksidanti v kakavu so polifenoli, katehini in epikatehini. Njihova glavna lastnost je zaščita dednega materiala pred staranjem. Za superživila, ki vsebujejo izjemno velike količine antioksidantov, velja, da povečajo učinek superzelišč (npr. mačjega kremplja, astragalusa, levje grive ipd. ter raznih gob, kot so šitake, maitake, reiši …).

Izjemen vir vseh pomembnih mineralov

Kakav je bogat tudi z zelo pomembnimi minerali, ki srbijo za pravilno delovanje telesa. Eden od njih je magnezij. Pomanjkanje tega minerala povezujejo z nastankom srčno-žilnih bolezni. Magnezij v telesu sprosti vene in arterije ter s tem omogoči boljši pretok krvi, kisika in hranilnih snovi.

V kakavovih zrnih se skriva tudi prava zakladnica železa, ki je sestavni del hemoglobina, ki je nujen za prenašanje kisika po krvi. Ko v krvi ni dovolj kisika, govorimo o slabokrvnosti. Prav tako je kakav bogat vir mangana, ki pomaga pri proizvodnji hemoglobina.

Krom je mineral v sledeh, ki pa ga mnogim primanjkuje. Pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi. Kakav je njegov odličen vir in s tem zelo dobrodošlo živilo za tiste, ki v telesu nimajo dovolj kroma.


Kakav je tudi izvrsten vir cinka, ki je ključen za pravilno delovanje imunskega sistema, jeter, spolnih žlez, trebušne slinavke in kože.

V kompleksu C-vitamina v kakavu se skriva tudi veliko bakra, ki pomembno vpliva na zdravje krvi in izboljšuje odpornost.

Kakav

Kakav in zaščita srčno-žilnega sistema

Kakav vsebuje zaviralce molekule P-selektina, ki krvne ploščice »lepi« na bele krvničke in nato na stene žil ter s tem povzroča vnetja. Če je P-selektina preveč, lahko pride do nastajanja krvnih strdkov. Snovi v kakavu, ki zavirajo delovanje te molekule, so N-kafeoil, N-kumaroil ipd. Najdemo jih tudi v jagodah goji.

Najbolj zdrava je presna čokolada

Zelo zdrave omega-6 maščobne kisline v kakavu v procesu kemijske in toplotne obdelave čokolade postanejo žarke, kar lahko povzroči vnetja. Zato je bolje uživati neobdelano, surovo oziroma presno čokolado. V presni obliki kakavova zrna vsebujejo tudi vitamin C, ki se s toplotno obdelavo izgubi. Pražena kakavova zrna izgubijo tudi feniletilamine – snovi, ki jih telo proizvaja, ko se zaljubimo. Pomembno vlogo igrajo tudi pri pozornosti in koncentraciji ter zavirajo tek. Zmleta ali zdrobljena kakavova zrna so polna vlaknin, ki čistijo črevo in spodbujajo peristaltiko.


Zdravi izdelki iz kakava

Da bi iz kakava dobili kar največ koristnih snovi, vam priporočamo uživanje naslednjih izdelkov: kakavova zrna (neolupljena, olupljena, zdrobljena, zmleta … ), kakav v prahu, kakavove napitke, kakavovo maslo in pasto, presne čokoladne tablice, mešanice suhe presne hrane z dodatkom kakava in plodove kakavovca (pod lupino skrivajo sladek sadež). Pri njihovem nakupu bodite pozorni na to, da imajo certifikat o organski pridelavi, nizko vsebnost mikrobov, prijeten in poln okus brez predhodnega praženja.

VEČ VSEBIN: