Kaj vse o nas izda naš glas?

Z glasom lahko sporočamo veliko več kot zgolj besede. Z njim lahko prenašamo informacije o naših čustvih, telesni privlačnosti do nekoga in celo osebnostne poteze. Z glasom lahko nezavedno sporočamo še kopico drugih stvari. Predstavljamo vam tri take stvari, ki jih sporoča naš glas, mi pa se tega sploh ne zavedamo!


Glas lahko izda varanje

Ugotovljeno je bilo, da moški in ženske povišajo glas, ko govorijo z ljubljeno osebo, ko govorijo s prijateljem, pa ga znižajo. Raziskovalci so opravili študijo, v kateri so raziskovali, kako posamezniki spremenijo glas v kratkih telefonskih pogovorih, ko se pogovarjajo z intimnim partnerjem in prijateljem istega spola. Študija je zajela 24 ljudi, ki so bili v začetku razmerja z nekom. Sodelujoči so prejeli navodilo, da partnerja in prijatelja vprašajo »Kako si?« in »Kaj počneš?«. Pogovori so se posneli, nakar jih je raziskala ekipa 80 raziskovalcev.

Kaj lahko razkrije vaš glas

In kaj so ugotovili?

Ko so se ljudje pogovarjali z ljubezenskim partnerjem, je bil njihov zvok bolj prijeten, privlačen in so z njim pokazali več zanimanja kot pri pogovoru s prijateljem. V nekaterih primerih so raziskovalci samo po dveh sekundah poslušanja ugotovili, ali se je oseba pogovarjala s prijateljem ali partnerjem. Prav ta razlika v glasu vam lahko pove, ali se nekdo po telefonu pogovarja s prijateljem ali z nekom, ki mu je več kot prijatelj. S tem bi lahko potencialno ugotovili tudi, če partnerja poleg vas privlači še kdo drug.

Iz glasu lahko razberemo velikost moškega

Ugotovili so, da zvok moškega glasu lahko kaže na njegove fizične značilnosti. V študiji, ki je zajela 50 heteroseksualnih moških, so posneli njihove vzorce glasu, natančneje, angleške glasove »a«, »e«, »i« in »o«. Opravili so tudi njihove fizične meritve (obseg lobanje, vratu okrog Adamovega jabolka, ramena, prsni koš, boke, težo in višino).


Rezultati so pokazali, da je nizek glas povezan z večjim telesom, predvsem v zgornjem delu. Izkazalo se je, da je bila telesna teža v negativni korelaciji z višino glasu. Avtorji študije to razlagajo s teorijo »dobrih genov«, ki pravi, da je nizek moški glas povezan s kvaliteto njegovega genetskega materiala in hormonskim zdravjem – in je privlačnejši za potencialne spolne partnerke.

Glas lahko pove, kdaj je ženska plodna

V študiji so ugotovili, da se ženskam v času plodnosti poviša glas. 69 sodelujočim ženskam so merili vušino glasu med ovulacijo ter ugotovili, da se je njihov glas v določenih družabnih okoliščinah povišal, ko so bile na vrhuncu plodnosti. Študija torej podpira teorijo, da se ljudem zdi višji ženski glas bolj ženstven in je kot tak tudi privlačnejši za pripadnike nasprotnega spola.

Ugotovili so tudi, da ženske na vrhuncu plodnih dni še dodatno (nezavedno) poskrbijo za svoj izgled – uporabljajo več ličil, hodijo bolj elegantno ipd.

VEČ VSEBIN: