Kaj vam lahko pove barva vašega urina

Vsi smo že kdaj v življenju opazili spremembo barve urina. Ste se vprašali, kaj to pomeni? Katera barva urina je pokazatelj zdravega življenja in katera sporoča, da naj obiščemo osebnega zdravnika?


Večina ljudi v zdravem stanju opazi v stranišču brezbarven ali svetlo rumen urin. Če je barva drugačna, vam telo sporoča, da morda nekaj ni popolnoma v redu.

Barva urina

Zlato rumena barva ali temno rumeno barva urina pomeni, da ste malce dehidrirani. Ste opazovali količino tekočine, ki ste jo zaužili čez dan? Dotična barva urina je lahko posledica uživanja belušov, ki odvajajo strupe iz telesa. Razloga za preplah ob taki barvi urina ni, je pa nujno, da postanete bolj vestni pri pitju vode, saj je možno, da ne napajate telesa toliko, kolikor bi morali. Prej smo omenili vodo prav z namenom, da se resnično odžejate z vodo ali nesladkanim čajem. Definitivno ne posegajte po pivu, vinu, kokakoli ali kavi! To so odvajala, ki vas bodo izsušila in še bolj obarvala urin. Če se držite naših nasvetov, barva urina pa se ne spreminja, vam priporočamo pregled pri zdravniku, saj imate morda prehlajen mehur.

Rožnata barva urina nastane en dan po veliki pojedini rdečega mesa, rdeče pese, črnega ribeza ali borovnic. Ne zganjati panike, če imate urin rdeče barve samo en dan. Do take barve lahko pride tudi v primeru, če jemljete močna zdravila. Če dva dni kasneje najdete v stranišču urin rdečkaste barve, pa je čas za določena vprašanja. Tak urin je lahko znak bolezni ledvic, slabokrvnosti, težave s prostato in mehurjem, v hudih primerih gre za rakovo obolenje.


Rjavkasta barva urina deluje grozna, ampak velikokrat to pomeni, da ste izredno dehidrirani. Takoj popijte kozarec ali dva vode, da spravite telo v red. Predstavljajte si rožo brez vode, ki kaj hitro oveni. Si želite »oveneti« tudi vi? Rjavkasta barva je včasih posledica jemanja zdravil, lahko pa pomeni tudi napake delovanju jeter, npr. ciroza jeter.

Bodite pozorni, da ne zadržujete predolgo urina, saj lahko tvegate različna vnetja. Ko morate iti, na stranišče, pojdite! Na urin blagodejno vpliva pitje brusničnega čaja, saj ima veliko pozitivnih učinkov na naša ledvica.

VEČ VSEBIN: