Kaj se zgodi z zobno ščetko, če je ne menjate dovolj pogosto?

Če zobne ščetke že dalj časa niste menjali, to storite čimprej. Preberite, kaj vse se skriva na stari in scefrani zobni ščetki.


Zobna ščetka je eden ključnih pripomočkov za osebno higieno. Če ščetko pogosto uporabljate – dvakrat na dan, zjutraj in pred spanjem – so njene ščetine že scefrane in obrabljene. Take ščetine ne opravljajo več najbolje svojega dela, torej ne čistijo ostankov hrane dovolj učinkovito.

Zobna ščetka - kako pogosto jo moramo zamenjati?

»Ko se ščetine začnejo cefrati, ne pridejo v prostore med zobmi. Zato pri čiščenju zob morda ne boste več dovolj učinkoviti,« je povedal zobozdravnik in strokovni predavatelj na Univerzi v New Yorku dr. Jonathan Abenaim. »Če nimate pravilne zobne ščetke, so na njej lahko bakterije, usta pa ne bodo v celoti očiščena,« je še povedal.

Rešitev za obrabljeno ščetko: zamenjava

Obrabljena zobna ščetka vam lahko torej povzroči kopico težav, ki se jih niti ne zavedate. Vendar je rešitev preprosta – ko ščetka odsluži svojemu namenu, jo zamenjajte z novo. Ameriško zobozdravniško združenje priporoča, da ščetko zamenjate vsake tri do štiri mesece oziroma še prej, če ste bili bolni. Ko zavržete staro ščetko, ne zavržete samo nje, ampak tudi na milijone bakterij.


Kaj skriva povprečna zobna ščetka?

Študija Univerze v Manchestru je pokazala, da povprečna zobna ščetka vsebuje vsaj 10 milijonov bakterij – vključno z E. coli in stafilokokom. V ustih živi od 100 do 200 ustnih bakterij – po vsakem ščetkanju jih večina konča na zobni ščetki.

Nova zobna ščetka se lahko kontaminira z bakterijami, virusi in glivicami (iz ust in zunanjega okolja) že po 30 sekundah uporabe. Še več – ti mikroorganizmi ne ostanejo samo na eni zobni ščetki, ampak lahko prehajajo na druge zobne ščetke v gospodinjstvu.

Z drugimi besedami – redna zamenjava ščetke na vsakih nekaj mesecev je za ustno higieno enako pomembna kot redno ščetkanje zob. Zato ne odlašajte z menjavo stare ščetke, ki vam lahko naredi več preglavic kot koristi.

VEČ VSEBIN: