Kaj se zgodi, če ne čistite čopičev za nanos ličil?

Izbira kakovostnih ličil je zelo pomembna, če ne želite, da pride do nezaželenih kožnih reakcij. Prav tako pa je pomembno, s čim ta ličila nanašate. Uporaba čopičev in drugih pripomočkov za nanos ličil, ki jih niste že dolgo očistili, vam lahko povzroči ogromno težav. Zasušeni ostanki ličil ne otežujejo samo ponovnega nanosa, ampak lahko privedejo do mnogih zdravstvenih zapletov. Pozorni pa bodite tudi na to, da ličila pred spanjem vedno odstranjujete, saj lahko pride tudi primeru pogostega spanja z ličili na koži do različnih težav. Pri čiščenju uporabljajte čim bolj naravna sredstva (še posebej za predel oči), saj so lahko nekateri odstranjevalci ličil zelo agresivni. Spodaj lahko preberete, katera so glavna tveganja, če pribora za ličenje ne čistite dovolj pogosto.


Čopiči za ličila

Akne

Zelo pogosta posledica uporabe umazanih pripomočkov za nanos ličil je pojav aken. Čopiči, prekriti z umazanijo, maščobo in ličili namreč predstavljajo resno nevarnost za razvoj bakterij, kar privede do zamašitve por. Posledica so pogosto akne in razdražena koža. Pripomočke za ličenje bi morali tako čistiti najmanj dvakrat mesečno, sintetične čopiče pa celo vsak teden. Za čiščenje čopičev iz naravnih materialov lahko uporabiti kar navadno vodo, ki ji dodate malce blagega šampona za lase, pri sintetičnih pa šampon zamenjajte z detergentom za pomivanje posode. Na voljo so vam tudi posebna čistilna sredstva, namenjena prav pripomočkom za ličenje.

Virusne okužbe

Še precej večja težava kot akne so lahko virusne okužbe, do katerih nemalokrat pride zaradi ne dovolj pogostega čiščenja pripomočkov za nanos ličil. To je še posebej nevarno, če si pripomočke za ličenje delite še s kom. Že priložnostna uporaba tujih čopičev in drugih pripomočkov lahko privede do okužbe, zato se temu izogibajte. Če se vam pogosto dogaja, da želite čez dan osvežiti nanos ličil, imejte pri sebi vedno torbico z vsem, kar za to potrebujete. Podobno velja tudi za izposojanje samih ličil, predvsem šmink. Pripomočke za nanos ličil morate vedno očistiti tudi takoj, ko prebolite prehlad ali gripo, saj tako zmanjšate tveganje za ponovno okužbo z virusom.

Zamašitev por

V primerjavi z drugimi težavami se zdi morda zamašitev por precej nedolžna, a v resnici je lahko precej trdovratna in težko rešljiva. Pogosta uporaba čopičev z ostanki ličil bo skoraj zagotovo povzročila težave z zamašenimi porami. Še posebej pogosto se to zgodi na predelu nosu in lic. Obstaja sicer kar nekaj naravnih načinov, kako se spopasti z zamašenimi porami, a pri resnejših težavah boste morali najverjetneje poiskati pomoč dermatologa. Tako dobro premislite, ali je vredno tvegati, ko naslednjič sežete po neočiščenem čopiču.


Glivična okužba

Pribor za ličenje običajno shranjujemo v kopalnicah, kjer je zrak pogosto zelo vlažen in topel. V kombinaciji z umazanimi pripomočki za nanos ličil je takšno okolje kot nalašč za razmnoževanje gliv kvasovk. Ko jih je preveč, lahko prihaja do razdražene, luskaste kože in celo do razjed. Če tudi vi svoje pripomočke za ličenje hranite v kopalnici, bi bilo smiselno, da pri čiščenju uporabite antibakterijsko sredstvo. Čopiče in druge pripomočke dobro posušite, preden jih pospravite v predal ali v omarico.

VEČ VSEBIN: