Kaj o nas pove stisk roke?

Biolog dr. P. H. Geraldsen je že pred več desetletji trdil, da je človeška roka najpopolnejše med vsemi orodji. Z njeno pomočjo si je človek v naravi izboril visok položaj, poleg tega gre za najpomembnejši organ za tip, občutljivejša naj bi bila edino le še konica jezika. Roka pa ni namenjena samo delu, z njeno pomočjo izražamo tudi svoje občutke. Nekateri ljudje roko stisnejo premočno, drugi je sploh ne stisnejo, glede na način, na katerega nekdo stisne roko, pa o njem lahko sklenemo o nekaterih značajskih lastnostih.


stisk roke

Mehak stisk roke

Rahel stisk roke, za katerega se zdi, da ne izdaja nikakršnih občutkov, se nam zdi, kot da nam je nekdo namesto svoje roke pomolil mrtvo ribo. V mnogih primerih gre za človeka, ki se pretirano ukvarja sam s sabo in je egoist, za okolico pa ni pretirano dostopen.

Narahlo pokrčena dlan

Roko na tak način ponudi nekdo, ki ima kakršne koli pomisleke ali zadržke in ni prepričan, ali sogovorniku zaupa, lahko pa ima tudi kakšne druge zadržke oziroma sogovorniku celo zavida. Previdnost pri ljudeh, ki vam ponudijo narahlo pokrčeno dlan, nikakor ni odveč.

Razprti prsti

Ljudje, ki nam ponudijo roko s široko razprtimi prsti, naj bi imeli nekaj za bregom oziroma naj bi bili že sami po sebi nevarni, menijo psihologi.


Trije prsti

Nekateri ljudje prstanec in mezinec skrčijo in v pozdrav ponudijo samo ostale tri prste. Takšni ljudje so navadno domišljavi, vzvišeni in nasploh prepričani, da so nekaj posebnega.

Konice prstov

Še zadnja skrajnost so ljudje, ki se »rokujejo« samo s konicami prstov. Zanje velja, da so častihlepni, lahko pa pripadajo tudi človeku, ki se boji tako nas kot sveta okoli sebe in celo lastne sence.

VEČ VSEBIN: