Kaj nošenje pet naredi nogam?

Čevlji z visoko peto so zelo priljubljen kos garderobe, brez katerega si mnoge ženske ne predstavljajo vsakdana. Nekatere jih obujejo samo ob posebnih priložnostih, ko se pogosto odločijo za vrtoglavo visoke pete. Res je, da žensko naredijo privlačnejšo in elegantnejšo – vendar za kakšno ceno?


Dejstvo je, da dolgotrajno nošenje visokih pet vodi v nepopravljive zdravstvene posledice. Premikanje telesa poteka ob natančno usklajenem delovanju mišic in tetiv. Nošenje visokih pet povzroči neravnovesje v delovanju teh mišic in tetiv. Študije so pokazale, da visoke pete povzročajo krajšanje tkiv v mečnih mišicah, kar poveča mehansko obremenitev teh mišic. Poleg tega vplivajo tudi na način hoje – mnoge ženske ohranijo podoben način hoje tudi, ko nosijo nizke pete. Ta nenaraven način hoje poviša dolgoročno tveganje za nastanek poškodb mišic za kar šestkrat.

Čevlji s peto in noge

Ko imamo obute čevlja z visoko peto, se spremenita naše težišče in drža. Posledično se spremeni naravna ukrivljenost hrbtenice, ki začne pritiskati na vretenca in hrbtenjačo. Rezultat tega so bolečine v hrbtu in kolenih. Lahko pride tudi do foraminalne stenoze – zožitve odprtin v hrbtenjači, skozi katere izhajajo živčne korenine. Ukleščenost in blokade živcev občutimo kot zbadajočo bolečino, otopelost, ščemenje, šibkost v mišicah ter krče. Če je blokiran ishiatični živec, bolečine čutimo od ledvenih vretenc skozi medenico in naprej po nogah do stopal.

Kdaj je čas, da visoke pete pospravite v omaro?

Če že nekaj časa brez predaha nosite visoke pete, razmislite o tem, da bi jih za nekaj časa zamenjali za navadne čevlje. Znaki, da potrebujete premor, so:


  1. Vaša drža. Če je vaš prsni koš potisnjen naprej, hrbtenica pa neravna, obstaja velika možnost, da prenašate preveč teže na kolena in na prednjo stran stopala.
  2. Napeta meča. Dolgotrajno nošenje visokih pet povzroči občutek trdih in napetih meč, rezultat pa je neenakomerna porazdelitev teže na stopalu.
  3. Bolečine ali nelagodje. Zaradi visokih pet se lahko pojavijo bolečine v stopalih, hrbtu, bolečine zaradi ukleščenega ishiatičnega živca in deformacije stopal, med katerimi je zelo pogosta valgusna deformacija palca.

Če se visokim petam nikakor ne morete odreči, poskusite tanke pete zamenjati z debelejšimi. Ob posebnih priložnostih, ko brez visokih pet ne gre, pa imejte s seboj v torbici vedno par nizkih čevljev, ki vas lahko rešijo morebitnega neudobja in bolečin.

VEČ VSEBIN: