Kaj nohti povedo o vašem zdravju?

Močni nohti niso pomembni samo zaradi estetskih razlogov, ampak lahko prav nohti razrijejo marsikaj o vašem siceršnjem zdravstvenem stanju. Določeni simptomi, povezani z nohti, lahko tako opozarjajo tudi na resnejše bolezni, zato jih ne smete spregledati.


Nohti

Rumeni nohti

Čeprav rumeni nohti na pogled niso ravno najlepši, pa večinoma ne gre za znak resnejših težav. Rumeni nohti so običajno posledica prepogoste uporabe lakov ali umetnih nohtov iz akrila. Če opazite, da imate rumene nohte, je tako smiselno, da jim privoščite malce odmora. Še eden od možnih razlogov za rumene nohte pa je seveda tudi kajenje.

Suhi, razpokani in krhki nohti

Mehki, krhki nohti so lahko posledica izsušenosti. To je lahko povezano s plavanjem, prepogosto uporabo odstranjevalca laka za nohte, pomivanjem posode brez uporabe rokavic ali pa s suhim vremenom. Možna razloga za krhke nohte sta še izpostavljenost nohtov določenim kemikalijam, denimo tistim v čistilih, ali staranje. Če so krhki nohti nekaj, s čimer se soočate že dolgo časa, je smiseln tudi posvet z zdravnikom. Včasih so namreč lahko krhki, suhi in razpokani nohti povezani tudi s hipotirozo, zmanjšanim delovanjem ščitnice. Za nego takšnih nohtov je sicer najbolje uporabiti vlažilno kremo. Še posebej so priporočljivi izdelki, ki vsebujejo hialuronsko kislino, glicerin ali karitejevo maslo. Če to ne bi pomagalo, pa je smiselno tudi uživanje biotina, ki med drugim pospeši rast nohtov.

Nabrekli nohti

Včasih lahko pride do zatekanja zgornjega dela prstov, posledično pa nohti postanejo izbočeni oziroma nabrekli. To je lahko znak določenih bolezni jeter ali ledvic, zato se morate v primeru, da zaznate takšen pojav tudi pri svojih nohtih, nemudoma dogovoriti za obisk pri osebnem zdravniku.


Bele pike na nohtih

Zelo razširjeno je prepričanje, da naj bi bele pike na nohtih pričale o pomanjkanju določenih pomembnih hranilnih snovi v telesu, na primer minerala kalcija. Vendar pa gre v tem primeru zgolj za mit, ki nima prave znanstvene podlage. Bele pike niso razlog za preplah, saj običajno nastanejo zaradi precej nepomembnih razlogov, na primer zaradi blažjega udarca.

Vodoravne črte oziroma grebeni

Če so vaši nohti videti kot nekakšen mini relief, pri čemer so črte oziroma izbokline vodoravne, so lahko razlogi za to precej različni. Kadar pojav opazite na več nohtih hkrati, je to lahko tudi simptom resnejše bolezni, zato tudi v tem primeru priporočamo posvet pri zdravniku. Včasih so lahko sicer vodoravne izbokline na nohtih povezane tudi z uživanjem določenih zdravil ali pa s kemoterapijo. Medtem ko so lahko torej vodoravni grebeni na nohtih včasih znak, da z vašim zdravjem ni vse v najlepšem redu, pa navpične izbokline načeloma niso nevarne oziroma problematične, ampak gre za običajen pojav ob staranju.

Močno pogrizeni nohti

Si pogosto grizete nohte, kar včasih privede celo do krvavitev? To bi lahko pričalo o določenih psihičnih težavah, ki se jih morda niti ne zavedate. Mogoče imate težave s tesnobo, včasih pa je lahko pogosto grizenje nohtov povezano tudi z obsesivno-kompulzivno motnjo. Verjetno boste sami najlažje ocenili, ali bi šlo lahko pri vaši navadi oziroma razvadi za kaj globljega. Pomagate si lahko tudi s posebnimi premazi, ki imajo grenek okus in vas tako odvračajo od grizenja nohtov.

Vbočen rob nohta

Ljudje, ki imajo vbočen rob nohta, so pogosto anemični oziroma slabokrvni. V tem primeru je tako zagotovo smiselno opraviti preiskave. Če se izkaže, da gre v vašem primeru zares za slabokrvnost, si lahko pomagate z dodatki, ki vsebujejo železo. Še eden od znakov, ki lahko priča o anemiji, pa so zelo svetli, bledikavi nohti.


Vdrtine

Nohti, polni majhnih vdrtin ali jamic, so lahko posledica poškodbe, vendar pa gre lahko tudi za simptom luskavice, ki jo običajno spremljajo tudi drugi znaki. Za natančno diagnozo bo tudi v tem primeru potreben posvet pri izbranem zdravniku.

VEČ VSEBIN: