Kaj narediti s pirhi, ki so ostali po praznikih?

Po velikonočnih praznikih se skoraj vedno zgodi, da nam ostane ogromno pirhov, s katerimi ne vemo, kaj točno početi. Spodaj si preberite nekaj idej.


Praznična mrzlica nam zapoveduje, da moramo kupovati in kuhati več, kakor je v resnici potrebno. Ko enkrat prazniki minejo, pa ni potrebno vsega truda in denarja zavreči, ampak se lotite priprave neke nove jedi, ki bo prinesla svež veter na vašo mizo, pa čeprav s starimi sestavinami.

musaka

Jajčna musaka

Potrebujemo pet kuhanih jajc, pet kuhanih krompirjev, lonček ali dva kisle smetane, nekaj rezin šunke, suhe salame, malo ocvirkov ali slanine. Na naoljeno posodico zlagamo rezine kuhanega krompirja, rezine kuhanega jajčka, malo salame in kisle smetane. Postopek ponovimo, le da na zgornjo plast kisle smetane dodamo malce soli in popra. Musako pečemo približno pol ure oziroma toliko, da zarumeni, saj so vse sestavine tako ali tako že pripravljene oziroma niso surove.

Jajčni namaz

Ta recept je še bolj enostaven in nič manj greha vreden. V mešalnik damo trdo kuhana jajca, kislo smetano, malo kislih kumaric, gorčice, soli in popra ter zmešamo. Recept je zelo prilagodljiv, zato eksperimentirajte s sestavinami. Če vam je ostalo kaj hrena, ga brez skrbi dodajte v namaz.


Stefani pečenke

Tovrstna pečenka prihaja iz Avstrije, znana je po celem svetu, zakaj se je ne bi lotili ravno po praznikih? Potrebujemo okoli pol kilograma mletega mesa, surovo jajce, dva do tri kuhana jajca, en do dva decilitra mleka, suh kruh, čebulo in začimbe. Dve rezini suhega kruha potopimo v mleko. Na vročem olju popražimo celo čebulo in ji dodamo mleto mesto. Maso začinimo (sol, poper,peteršilj ipd.) ter ji dodamo jajce. Mešamo. Kruh odcedimo iz mleka in vmešamo v mesno maso. Vse to odstavimo z ognja in pustimo, da se malce ohladi. Maso zgnetemo in oblikujemo štruco. Kuhana jajca nato zakopljemo v to štruco. Bodite pazljivi, da je ne pretrgate. Če je mesna masa premehka, ji raje dodajte malo moke. Vse skupaj postavimo v pekač za eno uro na 180 stopinj.

Dober tek!

VEČ VSEBIN: