Je delo na sebi modna muha?

O osebnostnem razvoju danes bolj ali manj beremo na vsakem koraku. Po socialnih omrežjih krožijo besedila s pozitivnimi afirmacijami, običajno s podnapisom, všečkaj in deli naprej. Zamisliti si je potrebno željo, poslati afirmacijo dalje in v treh dneh se bo želja uresničila. Je res tako enostavno, da vam bo deljeno besedilo prineslo boljše in želeno življenje? Upam, da niste med tistimi, ki verjame v takšne ideje. Delo na sebi je mnogo bolj kompleksno, ki terja celega človeka, vztrajnost, akcijo in tudi pogum. Včasih je bilo lažje. Veljale so druge vrednote. Medsebojno spoštovanje, medsosedska pomoč, ljubezen do narave. Danes se moramo vsega tega na novo naučiti, saj smo pozabili, kako je živeti v sožitju in prijaznosti. V svetu grabežljivosti, goljufanja, ustrahovanja in laži se je večina izgubila. Tako imenovani osebnostni razvoj nam pomaga, da se ponovno najdemo, zaživimo, postavimo zase in opogumimo. Zato ne moremo govoriti zgolj o modni muhi.


Sporočilca

Običajno svojih vedenjskih karakteristik ne moremo spremeniti čez noč. Če bi bilo temu tako, bi vsi živeli kot v pravljici, srečni do konca svojih dni. Večkrat se tudi vprašam ali ljudje, ki pišejo ali berejo ta besedila razumejo globje pomene teh besed? Npr. ustvarite si svoj svet in srce mu bo sledilo. V tem stavku je čista resnica. Vendar moramo na poti do tega sveta upoštevati mnogo dejavnikov. Prvo vprašanje je, zakaj že danes niste tu? Odgovori se običajno pričenjajo z izgovori: nimam podpore v partnerju, družini, imam še majhne otroke, nimam dovolj denarja, ne morem kar tako zapustiti redne službe….Izgovori so razlog, da ne živimo svojega življenja. Poglejmo še dalje. Zakaj se pojavijo izgovori? Strah je običajno tisti, ki nas omejuje narediti korak dalje. Bojimo se novih poti, novih ljudi, kako se bomo znašli na novem področju, nas bodo znani ljudje zapustili, bomo imeli dovolj za preživetje… Kot je običajno pri terapevtskem delu iščemo vzroke še globje. Kaj je vzrok strahovom? Nekaterih se zavedamo, večine ne. Najdemo jih v naši podzavesti, ki je naš svet, ki nas vodi, da počenjamo, kar počenjamo. Zato je pri določenih težavah in boleznih nujno potrebno, da pogledamo v naš podzavestni svet. Tam bomo našli vse možne vzroke, ki nam ne dovolijo živeti svojih sanj. Strahovi so lahko privzgojeni. Rasli smo v družini, ki si ni upala pogledati niti čez plot svojega doma, ker je v vsem videla negativno. Lahko smo vzgojeni v duhu, da ljudem ni zaupati, da je svet pokvarjen. Lahko najdemu tudi programe, da nismo vredni, da si ne zaslužimo boljšega življenja, da smo neumni, nesposobni, ne dovolj izobraženi, da denar kvari ljudi itd. Strahovi lahko segajo tudi preko trenutnega življenja, ki ga živimo in je blokada nastala v prejšnjem življenju. Ni nujno, da je vzrok zgolj eden, lahko je preplet mnogih vzrokov, ki so ustvarili razlićne podzavestne programe. Bistvo je, da je potrebno te vzroke ali programe prepoznati, jih ozavestiti in se z njimi soočiti. Ko jih prepoznamo jih lahko obrnemo v svojo korist in začnemo jadrati svojo pot.

Nekatere novodobne veje za osebnostni razvoj delujejo zgolj iz uma. V naš um lahko vnesemo marsikaj. Morda bo celo začel verjeti, da si lahko ustvarite želeno življenje, a kaj ko je podzavest tista, ki jo morate prepričati. Ko prehodimo vse te poti se zaustavimo pri najpomembnejšem delu, ki nam bo dovolil pot naprej. Ljubeznijo in spoštovanjem do sebe. Če ne boste globoko v sebi verjeli, da ste vredni in si zaslužite svoje življenje, je ves ostali trud zaman.

Na poti samorazvoja boste srečali marsikoga in marsikaj. Zato je spoštovanje in sprejemanje sebe v celoti z vsemi prednostmi in slabostmi zelo pomemben začetek dela na sebi. Ugotoviti kaj si resnično želite in vztrajati na poti, kamor vas vodi srce. Ne bom rekla, da bo vedno enostavno. Včasih se vam morajo podreti vsi do zdaj znani svetovi, da si lahko zgradite novega. Ko boste verjeli vase in svoje cilje vas bo življenje podprlo. Srečevali boste ljudi, ki vam bodo ponujali roko in podporo. S podporo samim sebi, vašim pogumom, vztrajnostjo in delovanjem vam bo zagotovo uspelo okronati življenje s kar najlepšim sijajem.


VEČ VSEBIN: