Je carskih rezov preveč?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pred dnevi opozorila na prevelik porast žensk v svetu, ki se prostovoljno odločijo za carski rez in to kljub temu, da bi lahko rodile vaginalno.


WHO svari pred »epidemijo carskih rezov«, ki je, po njihovih navedbah, zajela tako bogate države kot tiste v razvoju. To ni prvič, da je ta organizacija pozvala k opustitvi porodov s carskim rezom v nenujnih primerih. Zaradi prostovoljnih carskih rezov včasih namreč ne morejo operirati nosečnic, ki bi ta poseg nujno potrebovale, so opozorili.

Carski rez

V Braziliji zelo izrazit trend carskih rezov

Podatki WHO iz brazilskih porodnišnic kažejo, da je v zadnjih letih s carskim rezom rodilo kar 53 odstotkov tamkajšnjih žensk. Njihov delež je tako visok, da lahko po mnenju organizacije govorimo že o »kulturi carskega reza«. Vendar pa Brazilija ni izjema – povečanje deleža tovrstnih porodov je opazno tudi v drugih državah. Podatki WHO za Evropo kažejo, da se je v zadnjih letih na stari celini s carskim rezom rodilo 23 odstotkov otrok. V Severni in Južni Ameriki je delež še višji, 35-odstoten. V zahodnopacifiški regiji je s carskim rezom rodilo 24 odstotkov nosečnic. Ta trend ni zajel le Afrike in jugvzhodne Azije, kjer beležijo 3,8 oz. 8,8 odstotka rojstev s carskim rezom.

Kako je v Sloveniji?

Kot kažejo podatki iz poročila ministrstva za zdravje Kazalniki kakovosti v zdravstvu iz leta 2011, je porast rojstev s carskim rezom opazen tudi pri nas, še posebej v določenih porodnišnicah. Leta 2011 je s pomočjo carskega reza prijokalo na svet okrog 20 odstotkov otrok. Leta 2006 je bil ta delež manjši za 25 odstotkov, leta 2002 pa kar za 50 odstotkov. Idealen delež porodov s carskim rezom pa naj bi bil med 10 in 15 odstotki, menijo zdravniki.


VEČ VSEBIN: