Preprečite izgorelost

Če se zaradi nenehnega stresa počutite izžeti, brez energije, če nimate veselja do ničesar več, potem imate lahko težave z izgorelostjo. Če smo izgoreli, se vse težave zdijo nerešljive, vse se zdi brez smisla in le stežka zberemo energijo za karkoli. Treba je poudariti, da do izgorelosti ne pride kar čez noč, ampak gre za proces večletnega zanemarjanja samih sebe in svojih potreb. Vendar je izgorelost mogoče tudi uspešno pozdraviti ter v svoje življenje spet vnesti potrebno ravnovesje in harmonijo.


Izgorelost lahko opišemo kot stanje čustvene, mentalne in telesne izčrpanosti, ki so posledica dolgotrajnega stresa. Izgorelost močno vpliva na našo delovno storilnost, iz nas srka energijo, počutimo pa se popolnoma nemočni, brez cilja, zagrenjeni in nemotivirani za karkoli.

Na dobri poti, da izgorite, ste:

 • če se vam zdi, da je vsak dan slab dan.
 • če se vam zdijo domača opravila in življenje nasploh popolna izguba energije.
 • če ste ves čas izčrpani.
 • če se vam večina nalog zdi ali popolnoma dolgočasna ali pa se vam naloge zdijo prezahtevne.
 • če se vam zdi, da nikjer ne cenijo vašega dela.

Negativni učinki izgorelosti se slej ko prej razširijo na vse segmente vašega življenja. Zaradi izgorelosti je močno oslabljen tudi vaš imunski sistem, zaradi česar ste bolj podvrženi različnim boleznim in okužbam. Skratka, izgorelost vpliva tako na dušo kot telo, zato je zelo pomembno, da ukrepate hitro.


Izgorelost

Razlika med stresom in izgorelostjo

Stresa in izgorelosti ne smemo kar tako enačiti. Ko smo pod stresom, se nam zdi, da je vsega preveč: Preveč pritiskov, naloge so prezahtevne, pričakovanja drugih prevelika. Ljudje, ki so pod stresom, mislijo, da ko bodo prevzeli nadzor nad svojim življenjem, bo vse lažje.

Ljudje, ki so izgoreli, pa po drugi strani v sebi občutijo praznino, so brez motivacije in kakršnekoli energije. V življenju ne uspejo več videti smisla, prav tako se jim zdi njihov položaj popolnoma brezizhoden. Občutek imajo, da so popolnoma izpraznjeni.

Razlogi za izgorelost

Izgorelost v številnih primerih izvira iz delovnega okolja. Vendar je tveganju za pojav izgorelosti podvržen vsakdo, ki dela preveč ali se njegov trud ne ceni – od pisarniškega uslužbenca, ki na počitnicah ni bil že več let ali ki že dlje časa ni dobil povišice pa do gospodinje, ki se vsak dan srečuje s številnimi delovnimi nalogami, obveznostmi in odgovornostmi.

Vendar je treba poudariti, da do izgorelosti ne pride le zaradi stresnega dela ali preveč zahtevnih nalog. Drugi dejavniki, ki vplivajo na izgorelost, so med drugim tudi življenjski slog in določene osebnostne lastnosti. To, kaj počnete v življenju in kakšen je vaš pogled na svet, torej igra zelo pomembno vlogo.


Kako lahko preprečimo izgorelost

Če prepoznate opozorilne znake izgorelosti, si zapomnite, da bo vse le še slabše, če jih boste ignorirali. Če pa življenje vzamete v svoje roke in se odločite, da boste v njem spet vzpostavili želeno ravnovesje, lahko preprečite, da bi izgorelost postala resnejši problem.

 • Začnite dan s sproščanjem. Namesto, da zjutraj, takoj ko se zbudite, skočite iz postelje, vsaj 15 minut namenite meditaciji, pisanju dnevnika, izvajanju nežnih razteznih vaj, branju … Počnite kaj, kar vas sprošča in tako v nov dan zakorakajte čim bolj sproščeni.
 • Poskrbite za redno gibanje, zdravo prehrano in dovolj spanja. Če jeste zdravo, se redno gibate in skrbite za dovolj počitka, potem boste lažje kos vsem izzivom vsakdana.
 • Jasno postavite meje. Naučiti se morate reči tudi ne. Če vam je težko, potem na to glejte tako: Če boste nečemu rekli ne, vam bo ostalo več časa za vse, kar vam je resnično pomembno.
 • Vzemite si odmor. Vsak dan si vzemite čas tudi za to, da se popolnoma odklopite od vsega. Ugasnite računalnik, utišajte mobilni telefon in nehajte ves čas pregledovati elektronsko pošto.
 • Krepite svojo ustvarjalnost. Ustvarjalnost je zelo močna protiutež izgorelosti. Poskusite kaj novega, začnite z zanimivim in zabavnim projektom, poiščite si nov hobi. Naj vaše aktivnosti nimajo nobene povezave z delom.
 • Naučite se obvladovati stres. Kadar ste tik pred tem, da pregorite, se vas lahko loti občutek popolnega obupa. Če pa vzamete niti življenja v svoje roke, pa lahko stres zelo učinkovito nadzorujete in obvladujete.

VEČ VSEBIN: