Izdelajte si svoj nakit

Z oblikovanjem in izdelavo nakita sem začela pred desetimi leti. Moja prva strast so bili uhani. Najraje sem se lotevala izdelovanja čim bolj barvitih kosov. Poseben izziv so viseči uhani. Moji prvi izdelki so bili narejeni iz fimo mase, ki se rada in lepo oblikuje ter je dokaj enostavna za uporabo. Kasneje sem se želela preizkusiti z izdelki iz odpadnega blaga. Najraje od vsega in najljubši pa so mi materiali, nabrani v naravi. Najlepše je tisto, kar nam ponuja Narava. Brez dvoma.


Nakit

Pri izdelovanju uhanov se sedaj po material najraje odpravim kar v naravo. Pravzaprav ga nabiram vse leto. Material se resnično sam ponuja, na vsakem koraku, bodisi na sprehodu skozi gozd, na domačem vrtu ali pa na obali morja. Samo oči je potrebno odpreti in pustiti domišljiji prosto pot.

Gozdne dobrote

Gozd, na primer, med drugim ponuja različne vrste lubja: belo-črno brezovo, zavito češnjevo, plosko bukovo … Iz plodov domačega oreha, leske, kakija, češnje, paprike se da narediti čudovite uhane. Skozi vse leto so na oddelkih sadja in zelenjave na voljo sadeži, katerih določene dele posušim in jih potem vdelujem, barvam, luknjam ali brusim ter na koncu sestavim v lep okrasni modni dodatek.

Naravne surovine je največkrat potrebno posušiti, kdaj pa kdaj tudi polakirati, da se jih utrdi. Pogosto naravnim materialom dodajam koščke žice, morda združim les in kamen ali pa enostavno dodam bleščico, poldragi kamen, okrasno perlico ali pa pisano perje, ki je odpadlo repu sosedovega pava. Ne gre torej toliko za bogastvo in razkošje materialov kot za domišljijo.


Čar morja

Poletje je namenjeno pohajkovanju po naravi. Odpravite se ven, naužijte se svežega zraka in obenem naberite različne materiale ter jih posušite in obdelajte. Kaj hitro bo tu zima in takrat bo pravi čas, da si izdelate unikaten kos nakita.

Morje in obala sta ravno tako imenitni lokaciji za nabiranje materiala za nakit. Morje nam ponuja različne vrste školjk, ki jih je potrebno le preluknjati. Obala je polna kamenčkov, večkrat so le-ti že preluknjani in jih je potrebno le še estetsko vkomponirati v kos nakita. Nanizamo jih lahko na vrvico, laks ali elastiko in že imamo prelepo zapestnico ali če želite ogrlico. Morda je komu všeč kombinacija kamenčka in lesene kroglice – povežemo ju skupaj in že imamo lep par uhanov. Sama imam najraje spran morski les. Iz takšnega lesa se delajo najlepši kosi nakita. Na obalnih ali morskih tleh najdemo koščke pisanega stekla. Te lahko zlepimo in naredimo lepe uhane, broško, obesek ali prstan.

Nakit

Lesni in eko okras

Pogosto se po material odpravim h kakšnemu podjetniku. Sosed ima precej lesnih odpadkov, ki se le malo obdelani odlično podajo eko-šik dekletom. Prijateljica se ukvarja z graviranjem na različne površine in tudi njej ostajajo majhni kosi plastike in različnih drugih mas, ki se jih z lahkoto preluknja in dodela. Mnogo je pravzaprav odpadkov, ki pa se nam lahko zelo lepo podajo k večerni obleki, kompletu, ki ga imamo najraje za v službo, zapeljivi poletni obleki.

Prepričana sem tudi, da ima vsak izmed nas doma odpadni material, ki ga lahko ponovno uporabi. Tudi to je ekološko. Po omarah se nam nabirajo stari kosi blaga, stari gumbi, obrabljene pločevinke … Morda bi vaši stari kosi okrasja potrebovali nov, sodobnejši pridih. V mnogih trgovinah po Sloveniji ponujajo razno razne pripomočke, ki olajšajo izdelavo nakita ali pa naravne materiale še obogatijo. Iz vseh prej omenjenih materialov si lahko brez večjega truda sami oblikujemo in naredimo čisto svoj, unikaten nakit, ki pa bo poleg tega še ekološki, saj bo narejen iz ponovno uporabljenih materialov, torej bo »reciklirani« nakit.


Kadar ustvarjam iz bolj upogljivih in »ubogljivih« materialov, so motivi največkrat živalske podobe: krave, pujsi, mačke, miši, ribe, ovce. Včasih je motiv človeški obraz, spet drugič pa se lotim zadeve precej abstraktno. Iz rabljenega lesa, usnja, keramike, blaga ter ostalih odpadnih materialov se da narediti še marsikaj drugega, ne le nakit. Morda o tem kaj več kdaj drugič.

Kako izdelati dišeče uhane?

Zelo na hitro si lahko kar sami izdelamo poletne uhane, ki po vrhu vsega še lepo dišijo. Pomarančo narežemo na tanjše rezine. Dve enaki rezini posušimo na radiatorju, jima vdenemo žico, na katero obesimo kljukico za uhane in že imamo čudovit, dišeč, barvni ušesni okrasek. Namesto pomarančnih ali limoninih rezin se lahko poigramo s cimetovimi palčkami in žico.

Nakit

Servietna tehnika

Karmen Konkolič izdeluje uhane in ogrlice s pomočjo papirnatih prtičkov, ki jih odtisne na različne materiale, najraje lesene kroglice in koraldice. Pravi, da jo včasih prime tudi, da bi si kupila pravo pečko, s pomočjo katere bi lahko izdelovala steklene kroglice in z njihovo pomočjo oblikovala tako uhane kot ogrlice, zapestnice, broške in še marsikaj drugega. Čeprav teh naprav in pripomočkov pri nas ni tako lahko dobiti, jih je po spletu precej lahko naročiti in si tako razširiti svojo »ponudbo« izdelave domačega in eko nakita. Servietno tehniko je sprva preizkušala na lesenih škatlicah, iz katerih je tako izdelala prav lična darila za prijateljice ali celo za shranjevanje nakita. Odtis papirnatega prtička z vzorcem na leseno kroglico pa zahteva neprimerno veliko več truda, pozornosti in natančnosti. Največje veselje pri izdelavi takšnih ogrlic je v tem, da so potem te ogrlice unikatne in enakih zagotovo nima nihče drug. Čim manjši motiv je, tem lepše se ovije okrog kroglice.

Vsak motiv je treba izrezati in vsaka kroglica ima vsako rožico posebej izrezano; tako ji ena ogrlica lahko vzame kar veliko ur. Najprej nanese tri plasti barve in pusti, da se en dan suši. Motive izreže in sproti spravlja, za kar navadno hitro porabi dve uri, ker so res majhni. Če podlaga ni podobna prtičku, je toliko težje. Nanos prtička z lepilom, ki ga naneseš s čopičem, ne traja dolgo časa, največ časa vzamejo prtički, zaključni del pa je seveda še lakiranje za zaščito barve. Tako za eno ogrlico porabi tri dni, vsak dan pa dela približno tri ure. Z malo predanosti in pripravljenosti za učenje, si tudi sami lahko izdelate nakit, okrasne škatlice, eko uhane ali pa celo kakšen stekleni okrasek.


[gdl_gallery title=”Nakit1″ width=”170″ height=”150″ galid=”4″ ]

Anita Rupnik

VEČ VSEBIN: