Izboljšajte mnenje o sebi

Ali vas preganjajo mračne, pesimistične misli? Se vam vaša situacija zdi brezizhodna? Vas notranji monolog spravlja v obup? Poskusite spremeniti svoje razmišljanje. Naši mmiselni vzorci narekujejo tudi naše počutje in mnogokrat so priučeni in nimajo nič skupnega z realnostjo.


Mnenje o sebi

  1. Spremenite pristop in razmišljajte bolj razumsko. Samozavest vam uničuje predvsem nelogično razmišljanje, zato se takim mislim uprite. Ste na izpitu dobili slabo oceno, zdaj pa se počutite nesposobne? Imate občutek, da se vam v službi smejijo za hrbtom? Takšne misli navadno nimajo nič skupnega z realnostjo, poskusite videti širšo sliko in nase in na svojo situacijo pogledati z distanco.
  2. Ne jemljite stvari preveč osebno. Če vam nekdo reče, da ste neumni ali vas na drugačen način užali, tega nikar ne ponotranjite. Problem ni v vas, temveč v človeku, ki vas je skušal prizadeti. Zavedajte se, da to ni resnica, pač pa je samo neko mnenje. Od tega mnenja se distancirajte in se zavedajte, da ima nesramnež verjetno še mnogo večje probleme od vaših.
  3. Ničesar ne domnevajte brez dokazov. Če nekdo pohvali vašo frizuro, nikar ne pomislite še isti hip na to, da se iz vas norčuje in da je bila pohvala izrečena sarkastično. Nobenega razloga ni, da pohvale ne bi razumeli dobesedno, če pa ni bila mišljena tako, to vsekakor ni vaš problem. Problem je v tem, da domneve sčasoma postanejo prepričanja, ki nimajo nič skupnega z resnico.

VEČ VSEBIN: