Izberite popolne zavese

Zavese so lahko lep dekorativni element, zato jih moramo res premišljeno izbrati. Pomembna je tako barva, material, dolžina, kvaliteta in namen. Najprej razmislite, za kaj jih sploh potrebujete. Jih potrebujete samo za dekoracijo, da zatemnite prostor ali da odvrnete radovedne poglede sosedov v prostor? Izbira zaves je lahko zabavno opravilo, če imate veliko časa in vam v trgovinah znajo dobro svetovati. Če ste pa na tesnem tako s časom kot denarjem, boste morda porabili veliko živcev, da boste našli optimalno izbiro. Morda boste ugotovili, da zaves sploh ne potrebujete. Včasih so jih v revnejših naseljih nujno potrebovali, saj so marsikje služile za vrata. V bogatejših predelah, v vilah in na dvorih, so lepe zavese pomenile razkošje in so jih zelo cenili. Ponekod so služile tudi kot dodatna izolacija. Trenutno vidimo veliko modernih hiš, ki so popolnoma brez zaves in super izgledajo. Je pa vse več modernih stanovanj in hiš z lepimi in svežimi zavesami.


zavese

Če bi želeli navidezno povišati prostor, izberite lepe dolge zavese. Te bodo dale prostoru čudovit videz. V minimalističnih moderno opremljenih prostorih bodo zavese nosile obliko minimalističnih enobarvnih gosto tkanih ali poltransparentnih rolojev. V Blokovskem stanovanju z nižjimi stropovi in potrebo po prostoru se bodo podali gubani roloji, ki bojo svoje teksture  vzorce in barve spreminjali glede na funkcijo sobe v katerih visijo. Izbira teh je v zadnjih letih zelo narasla, na izbiro imate celo takšne z vzorci grafitov, narave, pikic, v barvah z bleščicami in podobno. V velika meščanska stanovanja se zopet vračajo klasične zavese, ki so praviloma tudi dražje.

Zavese lahko danes kupite po zelo ugodnih cenah, a naj vas prvoten atraktiven videz in nizka cena ne zavedeta. V teh primerih boste ponavadi kupili zavese, ki so zelo težavne za vzdrževanje oziroma ki bodo po prvem pranju popolnoma neuporabne. Nekatere zavese boste doma prvič obesili in ugotovili, da delujejo res ceneno. Zato je morda pametnejša izbira odšteti zanje nekaj več denarja. Ko izbirate zavese izberite takšne, da njihovo vzdrževanje ne bo prezahtevno, da jih boste lahko redno prali in da se jih ne boste hitro naveličali. Izberite enobarvne zavese ali zavese iz brezčasnih vzorcev, ki so morda na prvi pogled celo dolgočasni. Lahko pa seveda tudi eksperimentirate in poskusite z malce odbitimi zavesami. V tem primeru shranite račun, saj jih boste morda želeli kmalu vrniti.

Ne pozabite na vzdrževanje zaves

Največkrat so zavese narejene iz poliestra, ki je tudi dokaj nezahteven. Zavese v tem primeru perite kar v stroju, a pri tridesetih stopinjah in pri zmanjšanjem centrifugiranju. Beljenje s klorom je prepovedano. Poskrbite tudi, da boste pred pranjem zaščitili plastične tekače, saj lahko v nasprotnem primeru med pranjem poškodjejo blago. Lahko uporabite tudi prevleko za blazino, v katero stlačite zaveso. Ali pa pralno vrečko namenjeno prav za pranje zaves. Ko je zavesa oprana, jo še mokro obesemo na karniso. Bolj občutljive zavese, denimo tiste mešane z bombažem, lanom ali kakno drugo sestavino, pa lahko še na hitro zlikate. Za tkanine, ki so tkane iz različnih vlaken, ni priporočljivo likanje s paro. Prav tako ni za nobene zavese dovoljeno sušenje v sušilcu. Razen seveda, če tako eksplicitno piše na etiketi.


Čeprav se na večini zaves umazanija sploh ne vidi, je na njih veliko prahu, dlak in druge umazanije. Zato jih redno umivajte, saj so krive tudi za količino prahu v prostoru. Redno pa je treba čistiti tudi plastične zavese v kopalnici. Ne samo, da je raziskava Centra za zdravje in okolje v Virginii pokazala, da se na plastičnih zavesah zadržujejo strupene kemikalije, ki škodijo pljučem, osrednjemu živčnemu sistemu, jetrom in ledvicam. Zato naj bi nove zavese pred prvo uporabo en teden zračili na svežem zraku. Zavese so tudi popolno prebivališče za plesen, saj so veliko časa mokre. Po prhanju kad ali kabino za prhanje zato zagrnite, da se bodo lahko sušile, občasno pa jih operite in pred tem vso umazanijo in morebitno plesen zdrgnite z gobico in čistilnim sredstvom.

VEČ VSEBIN: