Ingverjev čaj pomaga pri revmatoidnem artritisu

Ingver je zaradi svojih zdravilnih učinkov cenjen po vsem svetu. Dokazano zmanjšuje pojav slabosti in bruhanja po operacijah, sodeč po nekaterih raziskavah blaži tudi menstrualne bolečine. Na splošno lahko rečemo, da deluje protivnetno, raziskave so pokazale, da je nadvse primeren tudi za ljudi z artritisom, saj na vnetne spremembe deluje enako dobro ali celo bolje kot ibuprofen. To je posledica dejstva, da ingver zavira nastanek in razvoj levkotrienov.


ingver in artritis

Ingver zavira razvoj levkotrienov in ne povzroča stranskih učinkov

Levkotrieni so derivati nenasičenih maščobnih kislin, ki so v telesu odgovorni za nastanek in razvoj vnetnih procesov. Medtem ko torej konvencionalna zdravila blokirajo le encime, ki povzročajo otekanje in bolečine, lahko rečemo, da ingver deluje na izvor težav. Poleg tega uživanje ingverja ne spremlja vrsta stranskih učinkov, vključno z gastrointestinalnimi težavami, visokim krvnim tlakom, poškodbami ledvic in težav s srcem. Raziskave so pokazale, da ingver zmanjšuje in preprečuje vnetja v celicah prav tako uspešno kot steroidi, poleg tega tudi zmanjšuje bolečine.

Raziskovalci priporočajo pitje štirih skodelic ingverjevega čaja na dan

Za ingverjev čaj potrebujemo:

  • tri žlice narezanega ingverja,
  • tri skodelice vrele vode,
  • žlico medu,
  • limono.

Ingver olupimo in narežemo na majhne koščke. Zavremo vodo, nato vanjo stresemo ingver in na majhnem ognju vremo približno 15 minut. Na koncu dodamo med in limono. Ingverjev čaj pijemo pozimi vroč, v poletnih mesecih pa se prileže ohlajen s kocko ledu.


Več o ingverju: www.bodieko.si/ingver

VEČ VSEBIN: