Ingver lahko gojite tudi sami

Ingver ima številne zdravilne učinke: deluje protivnetno, pomirja želodec, rešuje težave z debelim črevesjem, v nekaterih primerih je lahko celo zamenjava za antibiotike in uničevalce rakavih celic.


Ingver je nadvse uporaben tudi v kuhinji, in da ga boste imeli vedno pri roki, ga lahko posadite in gojite v cvetličnem loncu. Za začetek kupite spomladi njegovo nenavadno korenino, ki naj ima čim več oči, in jo čez noč namočite v topli vodi, da se z nje sperejo morebitni zaviralci rasti. Zjutraj pripravite velik lonec s svežo zemljo, ki ima veliko komposta in je hranljiva ter bogata. Zemlja naj bo taka, da zadržuje vlago. Na dnu lonca naj bo luknja za iztekanje odvečne vode, če je lonec zelo velik, pa lahko vanj posadite tudi več korenin ingverja.

ingver

Pred sajenjem korenino razdelite na več delov, te pa posadite neposredno v zemljo, okoli 20 centimetrov globoko. Korenine naj imajo dovolj prostora za rast. Lonček nato postavite na mesto, ki ni neposredno izpostavljeno soncu, je pa vseeno dovolj svetlo in toplo: temperatura okolice naj bo približno 20 stopinj Celzija. Nižje temperature lahko rast ingverja zaustavijo, saj ta rastlina prihaja in tropskih azijskih krajev.

Na začetku korenine ingverja občasno zalijte, ko rastlina pokuka iz zemlje, pa lahko postopoma dodajate več vode. Ker ima ingver rad vlažno okolje, lahko občasno z vodo poškropite tudi njegove liste, pozimi pa pazite, da je rastlina v notranjih prostorih, saj je občutljiva na mraz in močan veter.


Rastlina bo v višino precej zrasla – visoka bo med 50 in 100 centimetri, takrat pa lahko njene delce ponovno posadite. Morda boste opazili, da se listi ingverja sušijo. Takrat raste korenika, ki jo uporabljamo za začimbe in jo naberemo takrat, ko se zeleni del rastline že posuši. Dele korenike lahko shranimo za nadaljnje razmnoževanje rastline, dele pa uporabimo v kuhinji. Lahko jih tudi zamrznemo.

Več o koristih ingverja najdete tukaj: www.bodieko.si/ingver

VEČ VSEBIN: