Ideje za nasitne solate v mrzlih dneh

Ko se naveličamo vedno enih in istih prilog, pride počasi konec leta, ko pride na vrsto tudi francoska solata in podobne različice. Kolikor je različnih okusov, toliko je tudi francoskih in drugih solat. Francoska in ruska solata sta naši spremljevalki v mrzlih dneh, ko si zaželimo nekaj konkretnega. Ponudimo ju preprosto, kot prilogo k zrezkom, zelenjavi ali pa zgolj k popečenim kruhkom.


francoska solata

Francoska solata

Potrebujemo:

  • 50g kuhane zelenjave (krompir, korenje, grah, zelena, cvetki cvetače)
  • nekaj kislih kumaric
  • trdo kuhano jajce,
  • jabolko
  • nekaj žlic vina
  • limonin sok
  • gorčica
  • sol, poper
  • sardelni filet
  • nekaj žlic majoneze

Zelenjavo skuhamo, jo nekoliko ohladimo in narežemo na majhne kocke skupaj z ostalimi sestavinami. Francoska solata je potem ko nekaj časa stoji, okusnejša. Če jo želimo tudi estetsko ponuditi, jo oblikujmo v piramido, dodamo še nekaj žlic majoneze in okrasimo s kislimi kumaricami, z olivami, solatnimi vršički. Če pa francoski solati dodamo drobne koščke ribjega mesa, dobimo ribjo solato. Okrasimo jo z majonezo, olivami, rdečo redkvico, limono in peteršiljem.

ruska solata

Ruska solata

Potrebujemo:


  • 300 g narezanega mesa po izbiri
  • 300 g kumaric, kuhanega korenčka, kuhanega krompirja
  • Sol, poper
  • Nekaj žlic vina
  • Nekaj žlic majoneze, gorčice in limoninega soka
  • Zdrobljen sardelni filet
  • Srednje debelo jabolko
  • Trdo kuhano jajce

Vse skupaj narežemo in zmešamo, oblikujemo v večjo kopo ali več manjših, okrasimo z lepo narezanimi živili, ki so tudi notri in ponudimo. Dober tek!