Ideja za hitro preprosto družinsko kosilo

Živimo v času, ko je vsak obremenjen z vsakdanjimi obveznostmi in času, ko kuhajo vsi družinski člani in je čas dragocenješi od dolgih ur za štedilnikom in redkih začimb. Predvsem pa dragocen prosti čas nekateri, seveda če jim kuha ni v res posebno veselje, rajenamenijo izletom in kakšnim drugim opravilom.


Juha

Juha za 6 oseb:

  • 500 g krompirja
  • 1 l vode ali jušne osnove (mesne ali vegetarijanske)
  • 500 g graha iz konzerve (če uporabimo zamrznjenega, ga moramo prej posebej skuhati)
  • Začimbe po izbiri, najbolje se podata samo poper in lovor

Priprava:

Krompir položite v posodo, zalijte z mrzlo vodo in počakajte, da zavre. Kuhajte ga približno pol ure, dokler se ne zmehča. Potem dodamo grah in lovor ter kuhamo še 5 minut, ne predolgo da grah ne bo izgubil barve. Nato odstranite lovor, juho spasirajte ter postrezite skupaj z žlico kisle smetane.


Sladica: čokoladno-borovničevi kolački

Potrebujemo:

  • 55g masla in še malo dodatnega za pekač
  • 150 g moke
  • 1, 5 žličke pecilnega praška
  • 80 g sladkorja
  • 125 ml mleka
  • 100 g borovnic ali
  • 60 g nadrobljene jedilne čokolade

Moko in pecilni prašek presejemo v skledo, potem zmešamo z maslom, ki smo ga pustili pol ure zunaj hladilnika, da je mehkejši. Ko postane drobtinam podobna mešanica, ji dodamo še sladkor. Na koncu primešamo še mleko, borovnice in čokolado. Lepljivo mešanico položimo na ponev prekrito s peki papirjem in pečemo pri 180 stopinjah približno 20 minut. Malce jih opazujemo in ko zarumenijo, jih vzamemo ven ter postrežemo. Najboljši so topli s kepico čokoladnega ali vaniljevega sladoleda.

SHARE
Lina Zalaznik
Novinarka in avtorica z ljubeznijo do branja knjig, svojih bližnjih, morja, smeha ter lepe narave.