S hvaležnostjo do srečnejšega življenja

Hvaležnost za vsakdanje stvari ima veliko moč in pozitivno vpliva na naše življenje. Ste morda že kdaj opazili, da obstajajo ljudje, ki so hvaležni in znajo ceniti čisto vse, kar imajo, medtem ko so tu tudi ljudje, ki se ves čas samo pritožujejo in hrepenijo po tistem, česar nimajo? Ali kozarec pred sabo vidite kot na pol poln ali kot na pol prazen? To, kakšen je vaš pogled na življenje, ima izredno velik vpliv na kakovost in zadovoljstvo z življenjem.


Sreča in dobro počutje sta veliko bolj pomembna od materialnih stvari. Materializma zato ne enačite s srečo. Prava sreča pomeni najti mir znotraj sebe, a v tem hitrem načinu življenja pogosto izgubimo kompas. Življenje nas vsak dan preizkuša. Za to, da bi izrazili hvaležnost, ni treba, da se nam zgodi nekaj zelo hudega. S tem, ko smo hvaležni za čisto vsakdanje stvari, bomo pripomogli k srečnejšemu, bolj zdravemu in bolj produktivnemu življenju.

Hvaležnost

Vera: Vera v to, da obstaja nekaj večjega od nas, ima veliko moč.

Upanje: Zavedanje o tem, da se lahko vse stvari, ne glede na to, kako grozne se zdijo ta trenutek, kadarkoli spremenijo na bolje, nam lahko zelo pomaga takrat, ko nam je najtežje.


Ljubezen: Z ljubeznijo do česarkoli si lahko zelo obogatite svoje življenje.

Hvaležnost: Bodite hvaležni za vse, kar imate in ne bodite zagrenjeni zaradi tistega, česar nimate.

Ali se torej vsako jutro zahvalite za vse stvari, ki bogatijo vaše življenje? Hvaležnosti se lahko naučimo, jo vadimo in razvijamo ter tako vplivamo na boljše dobro počutje  ter postajamo bolj optimistični in srečnejši.

  • Vsako jutro, preden vstanete, pomislite na stvari/ljudi, za katere ste hvaležni – lahko gre za partnerja, ki vam vedno stoji ob strani, otroke, hišnega ljubljenčka. Lahko ste hvaležni na sonce, ki vsako jutro posije v vašo spalnico, za to, da se lahko normalno gibate, da lahko vidite. Poskusite to narediti vsako jutro – naj to postane vaš ritual.
  • Vsi imamo kdaj slab dan – življenje pač ni popolno. Slabe stvari se dogajajo ves čas. Ko vam življenje prinese novo lekcijo, ne obupujte in se ne zavijajte v obup, ampak si v težkih trenutkih raje vzemite čas in napišite, za kaj vse ste hvaležni. To vas bo pomirilo.
  • Bodite hvaležni za vse življenjske izzive, saj so ravno ti najboljše lekcije, zaradi katerih se osebnostno razvijamo in rastemo. Vsako oviro poskusite videti kot priložnost za boljše življenje.
  • Bodite hvaležni za to, kar imate. Zavist iz ljudi prav izpije tisti pozitivni življenjski sok in jih napolni z grenkobo. Namesto da se ukvarjate s stvarmi, ki jih nimate, bodite hvaležni za vse tisto, kar imate.  Potrošništvo nas ne bo pripeljalo do sreče. Vedno bodo obstajali ljudje, ki bodo imeli nekaj, česar nimate, obstajali pa bodo tudi tisti, ki tistega, kar imate vi, nimajo. Naj vam bo zato dovolj vse, kar imate.
  • Pomagajte drugim. Pomagajte ljudem, ki se znajdejo v kakršnikoli stiski. Bodite solidarni. Dobra dela se vračajo.

Četudi živimo v času, ko poslušamo samo še o krizi, pomanjkanju, brezposelnosti, neperspektivnosti gospodarstva, ni treba, da se tudi sami ujamete v to zanko negativnega in postanete pasivni. Če ste v še tako težkih življenjskih okoliščinah, lahko vedno najdete tisto svetlo lučko na koncu tunela, ki vam bo dala moč, da boste vztrajali. Pomembno je, da se začnete zavedati vseh dobrih stvari, ki jih navkljub vsemu imate v življenju.


Življenje samo po sebi je darilo. Svoboda je darilo. Tudi zaposlitev je darilo. Prijatelji in ljubljene osebe so darilo. Poskusite na življenje pogledati skozi bolj pozitivne oči in se zahvalite. Vsak dan.

VEČ VSEBIN: