Ko hvaležnost preplavi moj svet

Joj, kako je to drago. S to hišo imam samo stroške. V službi me izkoriščajo in premalo plačajo. Znesek za položnice je vsak meseč večji. Poznate to? Nenehno pritoževanje in tarnanje. Z ničemer niste zadovoljni. V službi vas pohvalijo za dobro opravljeno delo, a vaše misli že pametujejo: »Od pohval ne morem živeti, naj me raje bolje plačajo.« Sosedje si kupijo nov avto. Vaše misli zopet ne dajo miru: »Da, saj vem, kako je to, sigurno ne živijo pošteno. Kdo si lahko danes kupi nov drag avto?« Soseda vam prinese različne sadike za vrt. Ne bo vam jih potrebno kupovati in še domače so. Zvečer to prijazno sosedo veselo ogovarjate in kritizirate njen čudovito urejen vrt. Poznate to?


Z ničemer niste zadovoljni. Za nič hvaležni. A ob vseh teh negativnih mislih po drugi strani pričakujete, da bo do vas življenje prizanesljivo in prijazno. Občutek imate, kot da vam nič ne gre. Le kako naj vam gre, sprašujem, če v ničemer ne vidite dobro? Prepričana sem, da tudi s povišico v službi, boljšim položajem ali boljšim avtom, ne bi bili zadovoljni, kaj šele hvaležni. Nehvaležnost je stanje vaše zavesti. Če želite v življenju uživati, biti srečni, zadovoljni in biti deležni darov, ki vam jih ponuja vesolje, začnite dan s hvaležnostjo. Spremenite svoje stanje zavesti.

Hvaležnost

Biti hvaležen je ena izmed najpomembnejših pravil, ki vlada v vesolju, da v svoje življenje pritegnete še več čudovitih stvari. Poznate tisto: »Kdor z malim ni zadovoljen, ni velikega vreden.« Začnite se zahvaljevati za drobne stvari. Marsikdo niti ne ve, za kaj naj bi bil hvaležen.

Hvaležnost naj postane vaša vsakdanja navada. Način življenja. Dotakne naj se vseh področij življenja. Iz hvaležnosti za že prisotne stvari, dogodke in ljudi v vašem življenju preidite na to, kar si želite imeti in mislite le na to. Za to kar ste prosili na novo, bodite hvaležni že zdaj. Kot da je želeno v vašem življenju že prisotno.


Začnite takole: najprej si kupite en lep zvezek. Nanj z velikimi črkami napišite: DNEVNIK HVALEŽNOSTI. Kakšen smeško bi bil nadvse dobrodošel. Vsak dan zapišite vsaj deset stvari, za katere ste hvaležni. Prepričana sem, da se kmalu ob pisanju niti zaustaviti ne boste mogli več. Za toliko stvari boste hvaležni.

Primer:

  1. Hvaležen/-a sem za čudovit spanec.
  2. Hvaležen/-a sem za posteljo, ki mi vsak večer nudi mirno spanje.
  3. Hvaležen/-a sem za zdravje.
  4. Hvaležen/-a sem za dom, v katerem se počutim odlično.
  5. ……..

Ko zapisujete stvari, za katere vse ste hvaležni, naj vas spremlja dober občutek, nepopisno veselje in iskrena hvaležnost. Le v tem primeru bo vaša hvaležnost pritegnila še več stvari, za katere ste hvaležni. Preden zaspite, se zahvalite za čudovit dan, lep trenutek ali nove izkušnje.

In kaj storiti v primeru, ko npr. niste zadovoljni z odnosi v službi? Kako biti v tem primeru hvaležen? Pišite, kot da ta čudovit odnos že imate.


Primer:

»Na delovnem mestu imam čudovite odnose. S sodelavci se odlično razumem. Med sabo si pomagamo in dopolnjujemo pri delu. Rad/-a hodim v službo …«

V to kar boste zapisali, je pomembno, da verjamete, da že imate, da ob tej misli občutite veselje in hvaležnost. Zgodilo se bo, da se bodo odnosi s sodelavci res izboljšali ali vas bodo pustili pri miru, da lahko mirno opravite svoje delo ali vas celo premestili na drug oddelek. Morda se vam ponudi nova služba. Kako bo prišlo do izboljšave, ni vaša skrb, to prepustite vesolju. Vaša naloga je, da prosite, verjamete in ste iskreno hvaležni.

Zahvaljujte se v sedanjiku. To je edini čas, ko ustvarjate in imate moč. V sedanjosti se manifestirajo stvari, ki jih želite. Hvaležnost vam bo sčasoma v življenje prinesla vse to, kar želite imeti, a tega trenutno še nimate ali vam bo prinesla še več tega, kar že imate in ste že zdaj veseli, da je to v vašem življenju. Z mislimi hvaležnosti začnite takoj, ko odprete oči. Še preden vam misli zaidejo po starih, negativnih poteh. Morda vam bo sprva težko, a vztrajnost obrodi sadove. Resnična hvaležnost vas bo nagradila in vam obogatila življenje.


VEČ VSEBIN: