Humus – hrana za srce in kri

Humus je jed iz čičerike, sezama, limoninega soka, česna in olivnega olja. Kombinacija sestavin je ne le okusna in jo naše borbončice obožujejo, ampak tudi koristna za vaše zdravje. Humus je lahko zato zdrava popestritev na vašem vsakdanjem jedilniku.


Humus

Vir vlaknin, beljakovin in zdravih maščob

Humus je, še posebej za vegetariance, ki jim včasih le-teh primanjkuje, tudi odličen vir vlaknin, beljakovin in zdravih maščob. Čičerika je glavna sestavina humusa. Vlaknine v čičeriki znižujejo holesterol. Ker so vlaknine nasitne, prav tako pomaga zmanjšati apetit, kar koristi tistim, ki poskušajo izgubiti telesno težo. Prehrana bogata z vlakninami je znana po tem, da zmanjšuje tveganje za nastanek kardiovaskularnih bolezni in odvečnega holesterola, ki se nabira na stenah ožilja. Vlaknine prav tako pomagajo ohranjati zdravo črevesno floro.

Humus lahko pomaga zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen

Sladkorno bolezen tipa 2 lahko pomagate preprečiti, če jeste veliko vlaknin. Ker je humus vir kompleksnih ogljikovih hidratov, njihova prebava traja dlje, kar prepreči, da bi se krvni sladkor naenkrat in na hitro povzpel.

Bogat vir železa

Ker je čičerika ena redkih vrst zelenjave, ki vsebuje velike količine železa, lahko pomaga pri slabokrvnosti. Skodelica čičerike vsebuje kar 25 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa železa. Stročnice vsebujejo tudi vitamin C, ki pomaga, da je absorpcija železa bolj učinkovita.


Znižuje holesterol

Čičerika vsebuje antioksidant izoflavon, ki lahko zniža raven holesterola, če ga redno uživamo. Ker humus stabilizira tudi krvni sladkor, je vsebnost inzulina v jetrih nižja, s čimer se zmanjša proizvodnja holesterola v jetrih. Humusa ne jejte z belim kruhom, saj bo ta povzročil hiter skok krvnega sladkorja in tako izničil učinek humusa.

Pomaga pri preprečevanju kardiovaskularnih bolezni in strjevanja krvi

Čičerika vsebuje vitamina E in K, ki lahko pripomoreta k zmanjšanju tveganja za nastanek krvnih strdkov. Vitamin K ima v telesu funkcijo aktivacije beljakovin, ki so potrebne za normalno strjevanje krvi, pospešuje mineralizacijo kosti in regulira delitev celic.

VEČ VSEBIN: