Zakaj je hren zdravilen in še recept kako ga uporabiti?

Na hren se najbrž ne spomnimo tako pogosto, morda v času kakšnih praznikov. Pa vendar ima ta rastlina veliko zdravilnih lastnosti, čeprav se kot zdravilo na žalost redko uporablja. Že stari Grki in Rimljani so ga uporabljali za zdravljenje najrazličnejši simptomov.


hren in zdravilne lastnosti

Najznačilnejša lastnost je njegova pikantnost, zaradi česar ga ne smemo nikoli kuhati, saj v procesu le tega, izgubi pomembne zdravilne lastnosti. Čeprav so listi hrena zelo bogati s hranili, je najpomembnejši del te zelenjave, korenina.

Zakaj bi morali hren uživati bolj pogosto?

ČISTI SINUSE (RECEPT)

Hren je zaveznik v boju proti zamašenim sinusom in drugim težavam povezanimi z njimi. Naribamo ga v steklen kozarec in pustimo stati deset dni. Po desetih dneh kozarec odprite in vdihavajte 5 minut, večkrat na dan. Druga možnost je, če vas ne moti neprijeten vonj, da si star šal namočite v tekočino hrena in si ga čez noč privežete na čelo. Zdravljenje poteka 5 dni in deluje!

KREPI IMUNSKI SISTEM IN IMA PROTIBAKTERIJSKI UČINEK

Hren je bogat z vitaminom C, B1, B6, železom, kalcijem, magnezijem, vitaminom B2. Zaradi svoje sestave izboljša prebavo, delovanje srca, prekrvavitev in lajša revmo ter je zlasti učinkovit pri bolezni jeter, debelega in tankega črevesa.


POMIRJA DIHALNI SISTEM (RECEPT)

Hren olajša dihanje in vnetja dihalnih organov. V 2 dl vrele zmešamo 10 g naribanega hrena in ga tam pustimo kratek čas, saj smo že omenili, da ga ne smemo kuhati. Čaj pijete, dokler ne postane mlačen.

Če vam je hren premočen, lahko vanj naribate nekaj jabolka in s tem zmanjšate pikantnost jedi. Prekomerno uživanje hrena povzroči drisko, zato se je tudi tukaj potrebno držati pravila zmernosti, kot seveda tudi pri vseh drugih stvareh.

VEČ VSEBIN: