Hren – zdravilna rastlina, ki je premalokrat na jedilniku

Hren največkrat povezujemo z velikonočnim prazničnim obrokom, v vmesnem času pa ga najdemo bolj izjemoma. Hren vsebuje gorčično olje, ki ima pozitivne antibiotične učinke, ne uničuje pa naše črevesne flore.


Hren za zdravje

Kako gojiti hren na vrtu?

V naravi in tudi na vrtu je hren lahko večletna rastlina, v nasadih pa dvoletna rastlina. V prvem letu po saditvi se razvije tanek koren, v drugem letu pa odebeljen koren. Hren zacveti z belimi majhnimi užitnimi cvetovi. Korenine lahko izkopavamo čez vse leto. Hren je sicer zelo trdoživ in počasi se nam lahko razraste tudi čez ves vrt. Zato priporočamo, da mu namenite mesto na robu vrta. To storimo tako, da v zemljo zakopljemo tanke lesene deske, ki razmejijo gredico s hrenom in preostali vrt.

Hren glede temperatur ni posebej zahteven. Sicer pa ima najraje sončne ali polsenčne lege. Manj primerna pa so vlažna, težka in suha tla. Dobro bo rastel tudi v globljem koritu, kar nas reši pred neželenim nenadzorovanim širjenjem hrena po vrtu, oziroma si ga lahko pridelamo tudi na okenski polici. Najlepše korene hrena bomo pridelali na kakovostni, globoki zemlji. Preden ga posadimo, moramo tla primerno obdelati, torej jih zrahljamo ter očistimo kamenja in plevela. Gnojimo z zrelim kompostom ali hlevskim gnojem.

Hren na vrtu

Hren je preprost za razmnoževanje

Hren lahko uspešno razmnožimo iz ene same korenine. Če imamo možnost, lahko korenino hrena izkopljemo na njivi, morda travniku. Lahko pa odrežete vrhnji del pri kupljeni koreniki in ga posadite v zemljo. Če nameravamo posaditi cel koren, pa debelejši del poševno posadimo v brazdo, tako globoko, da je vrhnji del korena 5 cm pod zemljo. Posadimo jih spomladi, marca in pustimo rastlini ali rastlinam dovolj prostora za rast, okvirno merilo naj nam bo, da na 1 m2 sodijo največ štiri rastline hrena.


V nekaj tednih bomo opazili prve liste. Skrbimo, da je rastlina dovolj zalita in da ni plevelov. Ko rastlina razvije prve prave velike liste, ne potrebuje več veliko pozornosti. Vsekakor pa bo ob sušnem obdobju občasno obilno zalivanje dobrodošlo za še boljšo rast. V prvem letu nam še ne bo zrasel dovolj debel koren, ga pa presadimo. Zrasli del v prvem letu izkopljemo in ostranimo vse stranske izrastke, tako bo v naslednjem letu korenika hrena lepša in daljša, ter ga posadimo nazaj v zemljo.

V jeseni koren izkopljemo. Grobo očiščene korene lahko skladiščimo v vlažnem pesku ali zavijemo v folijo in hranimo nekaj dni v hladilniku. Poleg glavnega korena nam izraste še kakšen stranski izrastek, ki ga lahko uporabimo za nadaljnje razmnoževanje.

Hren

Zdravilni učinki hrena

  1. Nariban sveži hren se uporablja tudi kot začimba, še posebej pri mastnih in težje prebavljivih jedeh, saj pomaga pri prebavi teh jedi. Omaka iz hrena je odlična priloga k ribam in pečenemu mesu. Naribanemu hrenu dodamo kis, nekaj vode, soli in ščepec sladkorja ter ga kuhamo, dokler ni bež barve in kremaste strukture.
  2. Hren je najhitrejša pot, kako očistimo svoje sinuse. Sveže nariban hren prelijemo z jabolčnim kisom ali medom. Eno ali dve žlički na dan ali pol žličke tinkture ali kot dodatek jedem ali prelivka za jedi. Hren zmešamo z limoninim sokom ali kisom in prelijemo čez solato. Ker deluje tudi diuretično, se uživanje priporoča tudi pri urinskih okužbah.
  3. Čaj iz hrena lajša izkašljevanje pri prehladnih obolenjih in obolenjih dihal.
  4. Hren uravnava tudi visok krvni tlak. Ima nizko kalorično vrednost in ne vsebuje nasičenih maščobnih kislin, vsebuje pa maščobne kisline omega-3 in omega-6. Ker je bogat z vlakninami in proteini, poveča občutek sitosti.

Recepti s hrenom

Hrenov kis

Potrebujemo:

  • 100 g hrena,
  • 1 l kisa.

Priprava: Hren namakamo 10 dni v kisu, vsak dan pa premešamo. Po 10 dneh precedimo.


Uporaba: Uporabljamo ga kot kozmetično sredstvo proti aknam in odstranjevanju pigmentnih peg na koži. Dobljeno tekočino razredčimo, v 2 dcl vode damo žlico dobljene tekočine in dvakrat do trikrat na dan namažemo prizadeto mesto.

Hrenova tinktura

Potrebujemo:

  • 175 g naribanega hrena,
  • 0,5 l 96-% alkohola.

Priprava: Nariban hren damo v steklenico s širšim ustjem ter prelijemo z alkoholom. Steklenico prestavimo na temno mesto in 15 dni pustimo, da se hren namaka. Po 15 dneh precedimo.

Uporaba: Tinkturo uporabljamo za odpravljanje ogrcev in drugih kožnih nečistoč na obrazu in preostalemu telesu. Tinktura pomaga tudi pri odstranjevanju t. i. jetrnih peg ali starostnih peg. Dvakrat do trikrat na dan namažemo prizadeto mesto. Opazujemo, kako se koža odziva, če se nam koža preveč izsuši na mestu mazanja, prekinemo z mazanjem.


Hren z medom

Hren z medom

Potrebujemo:

  • 250 g naribanega hrena,
  • 200 g medu.

Priprava: V steklen kozarec damo nariban hren in ga prelijemo z medom. Večkrat pomešamo.

Uporaba: Uživamo ob prehladnih obolenjih, kašlju, ko smo še zdravi, za izboljšanje imunskega sistema. Enkrat do dvakrat na dan zaužijemo po eno čajno žličko hrena z medom. To počnemo en teden, postopek lahko ponovimo čez nekaj dni.

Preverite tudi, kako lahko doma posadimo in gojimo ingver.

VEČ VSEBIN: